„Mes manome, kad tokia kampanija, kaip ši, kurią jie vykdo šiuo metu, kainuoja nuo 2,3 iki 4 milijonų dolerių per dieną“, – leidiniui „The Financial Times“ pasakė vyriausiasis „IHS Jane’s“ analitikas Benas Mooresas.

Tai mažiau nei kasdienės JAV išlaidos oro kampanijoms Irake ir Sirijoje, kurios, manoma, siekia 10 mln. dolerių, bet jos parodo, kad šimtams Maskvos vykdomų oro antskrydžių Sirijoje stabiliai eikvojami rubliai.

Pastaraisiais metais žemos naftos kainos ir Vakarų sankcijos padarė daug žalos Rusijos ekonomikai, tačiau nėra aišku, kokią konkrečią įtaką užsitęsusi karinė operacija turės šalies biudžetui, nes išlaidos gynybai yra griežtai saugoma paslaptis.

Išlaidos gali dar labiau išaugti, jei Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nuspręs į Artimuosius Rytus nusiųsti dar daugiau karių, karinių transporto priemonių ar lėktuvų arba apsigalvos ir nuspręs pradėti sausumos pajėgų invaziją – kaip buvo svarstoma šio mėnesio pradžioje – prieš B. Assadui priešiškas grupuotes.

Svarsto, kaip Rusija finansuos veiksmus Sirijoje

Užsienio spauda mėgina suprasti, kaip Rusijos vadovybė ketina finansuoti karinę operaciją Sirijoje, kai šalies ekonomika patiria recesiją.

Laikraštis „The Finacial Times“, analizuodamas Rusijos biudžeto projektą 2016 metams, pažymėjo, kad Sirijos oro atakos ir palaikymas iš karinio jūrų laivyno laivų Rusijai ne taip ir brangiai kainuoja. Be to, Rusijos veiksmai prieš Sirijos teroristus gali būti finansuojami sumažinus vidinių karinių mokymų skaičių.

Apie tai, kad 2016 metais sumažės Rusijos dalinių karinės parengties patikrinimų kiekis, papasakojo leidinio šaltinis vyriausybėje. „Aukšto rango pareigūnas iš vyriausybės pranešė, kad išlaidas operacijai Sirijoje planuota padengti sumažinus vidinių Rusijos karinių mokymų kiekį ir mastus“, – cituoja straipsnį „Inopressa“.

Pažymima, kad Rusijos gynybos ministerija neatskleidžia, kiek kainuoja kariniai mokymai. Be to, šalyje apskritai gynybai skiriama daugiau lėšų, nei reikia, įsitikinę specialistai. „Nors oficialiai Rusijos ginkluotąsias pajėgas sudaro vienas milijonas žmonių, visi žino, kad realus skaičius yra apie 850 tūkst. žmonių, tačiau Finansų ministerija finansavimą teikia vienam milijonui“, – papasakojo Rusijos gynybos analitinio strategijų ir technologijų analizės centro direktorius Ruslanas Puchovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1650)