Suskaičiavus 80 proc. rinkimų biuletenių, paaiškėjo, kad teisininkė L. Gonzalez, artima buvusiam prezidentui socialistui Rafaeliui Correa, pirmauja surinkusi 33 proc. balsų.

Nacionalinės rinkimų tarybos pirmininkė Diana Atamaint pranešė, kad po įtemptos balsavimo dienos griežto saugumo sąlygomis rezultatai rodo, jog nė vienas kandidatas neperžengė slenksčio, kuris garantuotų pergalę.

„Mes einame į antrąjį rinkimų turą spalio 15 dieną“, – sakė ji žurnalistams.

L. Gonzalez greičiausiai susikaus su 35 metų Danieliu Noboa, už kurį balsavo 24 proc. rinkėjų, nors prieš chaotiškus rinkimus, kuriuos aptemdė rimto pretendento nužudymas, apklausose nebuvo laikomas favoritu.

Maža Pietų Amerikos šalis pastaraisiais metais tapo placdarmu užsienio narkotikų mafijai, siekiančiai išnaudoti šią šalį kokaino eksportui ir kurstančiai žiaurų karą tarp vietinių gaujų.

Svarbaus kandidato į prezidentus Fernando Villavicencio nužudymas kampanijos metu, likus vos 11 dienų iki rinkimų, išryškino iššūkius, su kuriais susiduria šalis.

Ekvadoro gyventojai rinko konservatyvaus lyderio Guillermo Lasso įpėdinį – prezidentas, norėdamas išvengti apkaltos proceso praėjus vos dvejiems metams nuo atėjimo į valdžią, paskelbė pirmalaikius rinkimus.

L. Gonzalez, kuri save laiko R. Correa socialistinio palikimo gynėja, ilgą laiką pirmavo nuomonių apklausose, o F. Villavicencio iki nužudymo buvo antras.

Ji yra sakiusi, kad buvęs prezidentas R. Correa bus jos artimas patarėjas, jei ji bus išrinkta.

Po F. Villavicencio atlikto korupcijos tyrimo R. Korrea buvo nuteistas aštuonerius metus kalėti ir pabėgo į Belgiją, kur jau šešerius metus gyvena tremtyje.

Nužudytą F. Villavicencio paskutinę minutę pakeitė artimas jo draugas žurnalistas Christianas Zurita, kuris liko trečias su 16 proc. balsų. Likus kelioms valandoms iki rinkimų Ch. Zurita teigė, kad socialinėje žiniasklaidoje sulaukė grasinimų nužudyti.

Tačiau didžiausią dienos staigmeną pateikė D. Noboa, vieninteliuose televizijos debatuose pasirodęs su neperšaunama striuke. Jo tėvas Alvaro Noboa penkis kartus nesėkmingai kandidatavo į prezidento postą.

Vienoje iš didžiausios pasaulyje biologinės įvairovės šalių taip pat įvyko istorinis referendumas dėl leidimo toliau gręžti naftos gręžinius Amazonės rezervate, kuriame gyvena trys iš paskutinių pasaulyje nekontaktuotų čiabuvių populiacijų.

Suskaičiavus tik 30 proc. biuletenių, paaiškėjo, kad 58 proc. balsavusiųjų pritaria, jog gręžimas būtų sustabdytas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją