"Mums tai tolygu žemės drebėjimui", sakė prezidento atstovas spaudai Alfredo Negrete (Alfredas Negretė), paaiškindamas, kad pavojaus paskelbimas padės skubiai surinkti lėšų naftos dėmei likviduoti.

Ramiajame vandenyne 1 000 km nuo Ekvadoro krantų esančiose Galapagų salose gyvena šimtų rūšių, kurių nėra niekur kitur pasaulyje, gyvūnai. Tarp jų yra gigantiški vėžliai ir senovinės, prieš tūkstančius metų išsivysčiusios iguanos.

Nafta į jūrą pradėjo lietis penktadienį, kai trūko Ekvadore registruoto ir ant seklumos užplaukusio laivo "Jessica" mašinų skyriaus vamzdis.

Per savaitgalį situacija pablogėjo ir pirmadienį iš viso buvo išsilieję 547 200 l naftos. Iš viso laivo tankuose buvo 912 tūkst. l naftos. Vėlai sekmadienį naftos dėmės plotas buvo 1 000 kvadratinių kilometrų.

Ši nelaimė yra mažesnė už 1989-ųjų ekologinę katastrofą prie Aliaskos krantų, kuomet į jūrą iš tanklaivio "Exxon Valdez" išsiliejo 41,6 mln. l naftos, tačiau dėl Galapagų unikalumo ir itin arti kranto esančios naftos dėmės viso pasaulio aplinkos apsaugos organizacijos reiškia didžiulį susirūpinimą.