Ekvadoras ketvirtadienį paskelbė nusprendęs suteikti politinį prieglobstį tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjui, kai jis pasislėpė šios šalies ambasadoje Londone, siekdamas išvengti ekstradicijos į Švediją.

„Ekvadoro vyriausybė, ištikima savo tradicijai saugoti prašančius prieglobsčio mūsų diplomatinėse atstovybėse, nusprendė suteikti diplomatinį prieglobstį ponui Assange'ui“, - Ekvadoro užsienio reikalų ministras Ricardo Patino sakė per spaudos konferenciją.

Pasak R.Patino, jo šalies vyriausybė priėmė šį sprendimą, kai Didžioji Britanija, Švedija ir Jungtinės Valstijos atsisakė suteikti garantijas, jog J.Assange'as nebus išduotas JAV, kur jis gali būti teisiamas dėl didžiulio kiekio slaptų Amerikos vyriausybės dokumentų paviešinimo.

Ekvadoro užsienio reikalų ministras Ricardo Patino
„Jeigu jis būtų išduotas Jungtinėms Valstijoms, ponas Assange'as nesulauktų sąžiningo teismo (ir) galėtų būti teisiamas specialiuose tribunoluose arba kariniuose teismuose“, - pažymėjo R.Patino.

„Neatmestina, kad su juo gali būti žiauriai ir žeminamai elgiamasi; kad jam gali būti skirtas laisvės atėmimas iki gyvos galvos arba aukščiausioji bausmė“, - pridūrė Ekvadoro diplomatijos vadovas.

R.Patino pareiškė, kad J.Assange'o areštas Švedijoje „atvertų įvykių grandinę, kuri sutrukdytų jo vengimui būti išduotam trečiajai šaliai“.

„Dėl to Ekvadorui atrodo, kad jo argumentai reiškia, kad jo nuogąstavimai tikri, kad jis gali tapti politinio persekiojimo auka dėl savo ryžtingos žodžio ir žiniasklaidos laisvės gynimo“, - aiškino ministras.

Ekvadoras pasmerkė Britaniją dėl grasinimų pažeisti diplomatinį protokolą, įžengiant į jo ambasadą be leidimo, o „WikiLeaks“ nurodė, kad toks žingsnis būtų priešiškas ir kraštutinis veiksmas.

Pagal tarptautinę teisę, ambasados laikomos užsienio šalių teritorijos dalimi.

Didžioji Britanija teigia vykdysiantį savo pareigą išduoti Švedijai J.Assange'ą

 Ekvadoro sprendimas suteikti politinį prieglobstį niekaip nekeičia padėties, o Didžioji Britanija jaučia pareigą išduoti jį Švedijai, ketvirtadienį pareiškė Jungtinės Karalystės URM.

Komentuodama "nuviliantį" Ekvadoro sprendimą, ministerijos atstovė sakė: "Pagal mūsų įstatymus, ponui Assange'ui išnaudojus visas apeliacijų galimybes, Britanijos institucijos yra susaistytos pareigos išduoti jį Švedijai. Mes vykdysime šį įsipareigojimą."

"Liekame ištikimi derybose priimtam sprendimui, leidžiančiam mums vykdyti įsipareigojimus pagal Ekstradicijos įstatymą", - pridūrė ji.

Tuo tarpu Ekvadoro užsienio reikalų ministras Ricardo Patino (Rikardas Patinas) paskelbė, kad Kitas suteikia prieglobstį J.Assange'ui, kuris šios Pietų Amerikos šalies ambasadoje Londone slapstėsi jau du mėnesius.

J.Assange'as, kurio tinklalapis sukėlė Jungtinių Valstijų įtūžį, paviešindamas dešimtis tūkstančių slaptų dokumentų apie karus Irake ir Afganistane, buvo suimtas Londone 2010 metų gruodį pagal Švedijos išduotą arešto orderį.

Švedija atmeta Ekvadoro sprendimą

Švedijos pareigūnai nori jį apklausti dėl įtariamo išžaginimo ir lytinės prievartos, kuria J.Assange'ą kaltina dvi moterys.

Švedija ketvirtadienį paskelbė atmetanti Ekvadoro pareiškimą, kad tinklalapio "WikiLeaks" įkūrėjas, ieškomas Stokholmo, nebūtų sąžiningai teisiamas, todėl Kitas suteikia jam politinį prieglobstį.

"Mūsų tvirta teisinė ir konstitucinė sistema užtikrina kiekvieno žmogaus teises. Griežtai atmetame bet kokius priešingus kaltinimus", - Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas  rašo socialiniame tinkle "Twitter" paskelbtoje žinutėje.

„WikiLeaks“ perspėja Britaniją nesiveržti į Ekvadoro ambasadą

Tinklalapio "WikiLeaks" atstovas Kristinnas Hrafnssonasketvirtadienį perspėjo Didžiąją Britaniją nemėginti veržtis į Ekvadoro ambasadą Londone, mėginant suimti šio portalo įkūrėją J.Assange'ą, kuriam ši Pietų Amerikos valstybė suteikė politinį prieglobstį.

"Man malonu, kad Ekvadoras nusprendė pasiūlyti prieglobstį Julianui Assange'ui ir nenusilenkė Jungtinės Karalystės bauginimui bei priekabiavimui, - K.Hrafnssonas sakė naujienų agentūrai AFP, kalbėdamas telefonu iš Islandijos. - Tikėkimės, kad pamatysime, jog šis klausimas bus išspręstas civilizuotai."

"Tikiuosi, kad Jungtinės Karalystės pareigūnai turi pakankamai proto neįžengti į ambasadą be leidimo, rizikuodami pabloginti diplomatinius santykius visame pasaulyje", - pridūrė jis.

K.Hrafnssonas sakė dar nesikalbėjęs su J.Assange'u, tačiau planuojantis greitai jam paskambinti.

"Atsižvelgiant į padėtį, jis laikosi gerai, - nurodė aktyvistas. - Julianas pratęs gyventi sudėtingomis sąlygomis. Ambasadoje jis galėjo naudotis kompiuteriu, todėl galėjo tęsti darbą."

Pasiruošti šturmui turi savaitę laiko

Didžiosios Britanijos policija anksčiau pranešė, kad neketina ketvirtadienį šturmuoti Ekvadoro ambasados - tai ketvirtadienį žurnalistams pareiškė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Pasak jo, pagal Didžiosios Britanijos įstatymus, kad galėtų įžengti į užsienio ambasados teritoriją, policija turi prieš savaitę įspėti diplomatus.

Tuo būdu jis patvirtino, jog Londono policija gali įžengti į Ekvadoro ambasados teritoriją, kadangi jai tai leidžia 1987 metais priimtas Didžiosios Britanijos įstatymas dėl diplomatinių atstovybių. Pagal jį, policija gali įeiti į ambasados patalpas, kai jos naudojamos neteisėtai.

J.Assange'as: „Tai - reikšminga pergalė“

Tinklalapio „WikiLeaks" įkūrėjas Julianas Assange'as ketvirtadienį pareiškė, kad Ekvadoro sprendimas suteikti jam politinį prieglobstį yra „reikšminga pergalė".

J.Assange'as, kreipdamasis į Ekvadoro ambasados Londone, kurioje jis slapstėsi pastaruosius du mėnesius, darbuotojus, sakė: „Tai reikšminga pergalė man ir mano žmonėms."

„Dabar padėtis tikriausiai taps dar labiau įtempta", - pridūrė jis.

Švedija iškvietė Ekvadoro ambasadorių pasiaiškinti dėl prieglobsčio suteikimo „WikiLeaks“ įkūrėjui

Švedijos URM ketvirtadienį iškvietė Ekvadoro ambasadorių Stokholme, kad šis pasiaiškintų Kito pareiškimus apie Švedijos teisingumo sistemos nesugebėjimą užtikrinti sąžiningo teismo tinklalapio „WikiLeaks" įkūrėjui Julianui Assange'ui.

„Ekvadoro ambasadorius laukiamas ministerijoje kiek įmanoma greičiau. Kaltinimai, kuriuos suformulavo (Ekvadoro užsienio reikalų ministerija, yra rimti, ir nepriimtina, kad Ekvadoras norėtų sustabdyti Švedijos teisminį procesą ir Europos teisinį bendradarbiavimą", - sakė Švedijos URM atstovas Andersas Joerle.

JT nesuteiks J.Assange'ui saugaus koridoriaus, sako Londonas

Didžioji Britanija pasakė Ekvadorui, kad nesuteiks "WikiLeaks" įkūrėjui Julianui Assange'ui  galimybės saugiai išvykti iš šalies, net jeigu Kitas ir suteiktų jam politinį prieglobstį, rodo ketvirtadienį paskelbti oficialūs dokumentai.

"Turime kalbėti visiškai aiškiai: tai reiškia, kad jei po prieglobsčio suteikimo gausime prašymą leisti saugiai išvykti ponui Assange'ui, jis bus atmestas", - Ekvadoro vyriausybei pasakė britų reikalų patikėtinis, rodo vienas dokumentas apie tą susitikimą.

Prie Ekvadoro ambasados susirėmė policija ir protestuotojai

Didžiosios Britanijos policija ketvirtadienį susirėmė su tinklalapio "WikiLeaks" įkūrėjo J. Assange'o šalininkais prie Ekvadoro ambasados Londone, kai britų pareigūnai pagrasino įsiveržti į šį pastatą ir jį suimti.

Londono policija nurodė, jog trys žmonės buvo suimti prie ambasados, įsikūrusios prabangiame sostinės rajone Naitbridže, netoli prekybos centro "Harrods".

Apie 50 aktyvistų, palaikančių 41 metų J.Assange'ą ir jo portalą, viešinantį valstybių paslaptis, susirinko protestuoti dėl Britanijos grasinimo suimti buvusį kompiuterinį įsilaužėlį iš Australijos, o kai kurie susirėmė su policija.

Daugiau nei 12 policininkų, vilkinčių peilių dūriams atsparias liemenes, budėjo prie daugiabučio, kuriame įsikūrusi ambasada, pasiruošę suimti J.Assange'ą, jeigu jis mėgintų išvykti.

Protestuotojai skandavo "Šalin rankas nuo Ekvadoro!" ir leido trankią roko muziką per garso kolonėles. Ant užtvarų, kuriuos policininkai pastatė, kad sulaikytų aktyvistus, kabojo plakatai su užrašais "Laisvę Assange'ui" ir "Apsaugokite viešintojus!"

Istorikas Farhanas Rasheedas sakė atėjęs protestuoti prie ambasados, nes yra įsitikinęs, jog bet koks Britanijos mėginimas šturmuoti ambasadą sukeltų pavojų britų diplomatams.

„Jeigu eisime prieš kitų žmonių diplomatinę neliečiamybę, tai sukels pavojų mūsų pačių diplomatams visame pasaulyje. Tai būtų įvartis į savus vartus, - pažymėjo jis. - Negalėsime pamokslauti Iranui ir kitoms šalims dėl elgesio su mūsų diplomatais, jeigu taip patys elgsimės.“

Keli aktyvistai nakvojo prie ambasados, demonstruodami solidarumą su J.Assange'u, kurio tinklalapis yra paviešinęs šimtus tūkstančių slaptų vyriausybės dokumentų.

Londone gyvenanti 24 metų ekvadorietė Liliana Calle sakė palaikanti J.Assange'ą, nes tikinti žodžio laisve.

"Esu 100 proc. įsitikinusi, kad byla prieš jį yra politiškai motyvuota, - mergina sakė naujienų agentūrai AFP. - Vienintelė jo nuodėmė buvo kampanija už žodžio laisvę."

Keli aktyvistai prie ambasados stovyklavo per naktį.

Protesto "Facebook" puslapyje buvo teigiama, kad vėliau prie ambasados turėtų pasirodyti dar 600 demonstrantų, ir grasinama ją "užimti".

"Ši situacija yra nederanti šalyje, kuri skelbia laisvą žodį", - sakė 18-metė protestuotoja, prisistačiusi Ella.

"Tai, ką jis (J.Assange'as) padarė, yra nuostabu ir svarbu. Mums reikia pademonstruoti solidarumą", - pridūrė ji.

Ekvadoras griežtai sukritikavo Britaniją už grasinimą pažeisti jos ambasados diplomatinę neliečiamybę ir įžengti į pastatą areštuoti 41 metų J.Assange'o, o "WikiLeaks" pareiškė, kad tokie veiksmai būtų "priešiškas ir kraštutinis aktas".

Australų programuotojas J. Assange'as 2006 metais sukūrė "WikiLeaks” tinklalapį, kuriame buvo skelbiama "nutekėjusi” slapta informacija, demaskuojanti korupciją ir piktnaudžiavimą valstybinėse organizacijose. Tinklalapio operatore Dž. Asandžas, tuo metu gyvenęs Švedijoje, pasirinko tenykštę kompaniją. 2010 metais, kai tinklalapio įkūrėjas buvo Didžiojoje Britanijoje, Švedija apkaltino jį išžaginimu ir pareikalavo jo ekstradicijos.

Šių metų birželio 19 d., kai Londono teismas atmetė apeliaciją dėl sprendimo išduoti australą Švedijai, J. Assange'as paprašė Ekvadorą suteikti jam prieglobstį. Nuo to laiko jis yra šios šalies ambasadoje Londone. Jeigu Ekvadoras atsisakys suteikti jam prieglobstį, J. Assange'o laukia deportacija į Švediją, iš kur, kaip būgštauja "WikiLeaks” įkūrėjas, jis gali būti išgabentas į JAV, kur jam pateikti kaltinimai šnipinėjimu ir slaptos informacijos paskelbimu.