Nors testai parodė, kad jūreiviai neserga Kinijoje praėjusių metų pabaigoje atsiradusia liga COVID-19, laivas buvo izoliuotas iki penktadienio, paskelbė sveikatos apsaugos ministras.

„Nuspręsta imtis... karo laivo „BAE Chimborazo“ karantino“, – spaudos konferencijoje pietvakariniame Gvajakilio mieste sakė karinio jūrų laivyno sveikatos apsaugos direktorius Douglasas Camposas.

Sveikatos apsaugos ministerija ir karinis jūrų laivynas tokį sprendimą priėmė dėl vieno įgulos nario kontaktų su koronavirusu užsikrėtusių asmenų giminaičiais Ekvadore, kur užregistruota 13 užsikrėtimo atvejų, sakė epidemiologijos pareigūnas Inocencio Bajana.

„Šis karo laivo įgulos narys pažįsta vieną iš pacientų, kuriems testais patvirtinta ta liga“, ir „turėjo kontaktų“, nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.

Pareigūnai mini 71 metų ekvadorietės, gyvenančios Ispanijoje netoli Madrido ir vasario 14 dieną atvykusios į Gvajakilį, atvejį. Pakeliui ši moteris buvo sustojusi oro uoste šalia Ekvadoro sostinės Kito.


Kiti Ekvadore užregistruoti užsikrėtimo atvejai, įskaitant tris naujus atvejus, apie kuriuos paskelbta anksčiau ketvirtadienį, yra susiję su šiuo pirmuoju atveju.

„BAE Chimborazo“ nuo pirmadienio stovi išmetęs inkarą Pietinėje Gvajakilio karinio jūrų laivyno bazėje, sakė D. Camposas. Laive esantys žmonės reguliariai tikrinami.

„Nė vienam įgulos nariui jokie simptomai nepasireiškia“, – pridūrė D. Camposas.

Tuo tarpu pirmoji šalies pacientė, kuri atvyko jausdamasi gerai, dabar guli intensyviosios slaugos palatoje vienoje Gvajakilio ligoninių.

Kitiems 12 pacientų pasireiškia vidutinio sunkumo simptomai, jie izoliuoti namuose Gvajakilyje ir netoliese esančiame Babahoje.

Sveikatos apsaugos pareigūnai stebi dar 100 žmonių, turėjusių kontaktų su pirmąja paciente. Jie taip pat izoliuoti namuose, nurodė ministerija.

Visame pasaulyje naujuoju koronavirusu SARS-CoV-2, sukeliančiu ligą COVID-19, jau užsikrėtė daugiau kaip 97 tūkst. žmonių, o daugiau kaip 3,3 tūkst. mirė. Virusas yra pasiekęs 85 valstybes ir teritorijas.