Pasak jos, Krymas ir Donbasas skiriasi. Valdyti Krymą Ukrainai bus kur kas lengviau, jei Rusijos kariuomenė bus iš ten pašalinta, o didelė dalis proukrainietiškų gyventojų liks. „Po Krymo aneksijos ten karo nebuvo, todėl daugelis žmonių, nepaisydami jausmų, iš ten neišvyko. Kitas Krymo ypatumas yra tas, kad ten yra proukrainietiški Krymo totoriai“, – sakė E. Libanova.

Donbase padėtis iš esmės skiriasi. Ten buvo „pralietas kraujas“, „formaliai Rusijos kariuomenės ten nebuvo“, tačiau dėl karo veiksmų dauguma proukrainietiškų žmonių pasitraukė. Pasak ekspertės, Ukraina turėtų būti pasirengusi, kad Donbaso deokupacija sukels tų, kurie nuo 2014 m. gyveno Rusijos valdžioje, pasipriešinimą. O tai savo ruožtu kelia prorusiškos vyriausybės atsiradimo pavojų per vietos rinkimus.

E. Libanova sakė negalinti įsivaizduoti, kaip Ukraina galės suorganizuoti Donbase vietos ar visuotinius rinkimus. Didžiausią nerimą kelia vietos rinkimai. „Ar mes ten turėsime prorusišką vyriausybę? Būdami XXI amžiaus europiečiai, negalime pasielgti su gyventojais, kaip buvo pasielgta su Sudetų vokiečiais, kurie buvo susodinti į traukinius arba išvyko patys. Taigi jokio recepto, kiek man žinoma, nėra“, – sakė E. Libanova.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją