Jis suvalgo juos pietums, svetainėje bloombergview.com rašo Leonidas Beršidskis.

Birželio mėnesį D. Trumpas televizijos laidos „Fox News“ vedėjui Billui O`Reilly paaiškino, kodėl jo santykiai su Rusijos lyderiu veikiausiai būtų „puikūs“.

„Jo populiarumas Rusijoje yra milžiniškas, jiems patinka tai, ką jis daro, jiems patinka, ką jis vaizduoja, – sakė D. Trumpas. – Prieš dvejus metus buvau Maskvoje ir jums pasakysiu: galima bendradarbiauti su šiais žmonėmis, galima palaikyti gerus santykius su šiais žmonėmis. Galima sudaryti su jais sandorius. Obama negali“.

Praėjusią savaitę per vieną golfo turnyrą Škotijoje D. Trumpas pakartojo savo žodžius: „Manau, kad gerai sutarčiau su Vladimiru Putinu. Tiesiog taip manau“.

Galbūt dėl šių įsivaizduojamų milijardieriaus ir buvusio šnipo santykių Amerikos autoriai pradėjo lyginti D. Trumpą su V. Putinu. „Argi D. Trumpas neprimena amerikietiškojo V. Putino? – praėjusią savaitę leidinyje „Politico“ rašė Jackas Shaferis. – Jiems abiem būdingos natyvistinės pažiūros, jie abu yra nuo galvos iki kojų narciziški, jie stipriai tiki vadovavimu ir, atrodo, kad jiems diena būna praleista veltui, jeigu jie iš ko nors nepasišaipo“.

„Nustebčiau, jei V. Putinas nebūtų toks bakteriofobas, kaip D. Trumpas, – pridūrė jis. – Galbūt geriausias kovos su bepročiu Kremliuje būdas būtų tokį patį beprotį įtaisyti Baltuosiuose rūmuose?“

„The Washington Post“ atliko savo paties palyginimą, pastebėdamas, kad neigiamas D. Trumpo vertinimas Jungtinėse Valstijose beveik prilygsta teigiamiems V. Putino reitingams Rusijoje.

Netgi pats D. Trumpas kartą palygino save su V. Putinu, pademonstruodamas jam nebūdingą kuklumą: „Pirmą kartą išgirdau, kad jis turi 40 lėktuvų ir jachtų ir visus tuos turtus. Turiu galvoje, kad jis turi daugiau negu aš. Įspūdingas turtas“.

Tačiau nė vienam rusui nekiltų idėja lyginti šiuos vyrus. Tačiau D. Trumpas primena dar du rusus, patekusius V. Putino nemalonėn.

Vienas iš jų yra Jevgenijus Čičvarkinas, vienas iš mobiliųjų telefonų parduotuvių tinklo „Jevroset“ įkūrėjų. Kaip ir D. Trumpas, jis yra ryški ir spalvinga asmenybė. D. Trumpas prekiavo gana neskoningais savo vardo linijos drabužiais, kol galiausiai „Macy`s“ liepos mėnesį nusprendė jų atsisakyti.

J. Čičvarkinas garsėja popmuzikos žvaigždei būdinga apranga – ryškių spalvų ir neįtikėtinų kirpimų drabužiais. D. Trumpas televizijoje NBC vedė laidą „The Apprentice“ („Mokinys“). J. Čičvarkinas buvo vienas iš penkių Rusijos televizijos TNT laidos „Kapital“ vedėjų, vertinęs jaunų verslininkų investavimo sprendimus. D. Trumpas mėgsta keiktis – kaip ir J. Čičvarkinas.

2008 metų rugsėjį paaiškėjo, kad J. Čičvarkinui teks parduoti savo įmonę, kuri tuo metu buvo pati didžiausia mobiliųjų telefonų mažmeninės prekybos atstovė, arba sėsti už grotų dėl abejotinų baudžiamųjų kaltinimų.

Savo verslą už neatskleidžiamą, bet veikiausiai labai mažą sumą jis pardavė Aleksandrui Mamutui – glaudžių ryšių su Kremliumi turinčiam tarpininkui. Tuomet J. Čičvarkinas pasuko į politiką ir užėmė aukštą postą nedidelėje liberalų partijoje.

Tai buvo klaida. 2008 metų gruodį jis įspėjo, kad jo ieško policija. J. Čičvarkinas susirangė ant vieno Maskvos taksi grindų, kad nebūtų sulaikytas, ir pabėgo į Londoną. Jis sako, kad grįš į Rusiją tik tuomet, kai žlugs V. Putino režimas.

Kitas rusas, kažkuo primenantis D. Trumpą, yra Borisas Berezovskis, priklausęs pirmajai Rusijos oligarchų kartai. B. Berezovskis, matematikas, tapęs prekybininku automobiliais, o dar vėliau – politiku, buvo dėmesio ištroškęs ir didybės manija sirgęs turtuolis, nuolat pervertindavęs savo turtą.

„Aš niekada neuždirbu milijonų ar dešimčių milijonų, – kartą sakė jis. – Aš uždirbu tik milijardus“.

Moterų draugiją itin mėgęs B. Berezovskis manė, kad viską galima nupirkti arba parduoti. Glaudūs ryšiai su buvusio Rusijos prezidento Boriso Jelcino šeima padėjo jam patekti į parlamentą, tapti vienos televizijos stoties savininku ir užimti aukštą vyriausybės postą.

Tuomet B. Berezovskis pradėjo tvirtinti, kad padėjo V. Putinui tapti B. Jelcino įpėdiniu. Netrukus po to, kai V. Putinas tapo Rusijos prezidentu, B. Berezovskis išdrįso sukritikuoti jo politiką separatistiniame Čečėnijos regione.

Prokurorai atnaujino seną baudžiamąją bylą prieš B. Berezovskį, kuris nusprendė likti gyventi Londone. Galiausiai jis pritrūko pinigų ir 2013 metais buvo rastas pasikoręs savo vonios kambaryje. Koroneriui nepavyko nustatyti, ar tai buvo savižudybė, ar nužudymas.

Be panašumų į D. Trumpą, J. Čičvarkinas ir B. Berezovskis turi dar vieną svarbų panašumą. Jie prarado savo turtus dėl amorfiškos, bet pražūtingos valstybės galios.

Nors ir fotografuojasi pusnuogis ir demonstruoja savo mačo pusę, V. Putinas nėra šoumenas. Jis yra bespalvis karjeros biurokratas, kurio šerdį sudaro nuožmus KGB pareigūnas. Jo populiarumas niekuo neprimena žvaigždės populiarumo: tai baimės, meilės ir paklusnumo mišinys.

V. Putinas nesudarinėja sandorių, kaip D. Trumpas, ar kaip kadaise darydavo B. Berezovskis ar J. Čičvarkinas, nes jis niekada nebuvo verslininkas. Putinas yra valstybės žmogus, o su valstybe nepaloši ir jos nesumuši. Nė vienas sandoris nebūna baigtas, kol jis neatneša to, kas priklauso.

Prezidentas D. Trumpas galėjo kurį laiką manyti, kad jis gerai sutartų su V. Putinu. JAV prezidentas George`as W. Bushas, ištaręs garsiąją frazę, kad jis mato V. Putino „sielą“, taip pat buvo tuo įsitikinęs.

Galiausiai netgi D. Trumpui tektų pripažinti, kad jis buvo išjuoktas ir kad juo buvo manipuliuojama – tai tipiškas V. Putino elgesys, kurio negali pakęsti Barackas Obama. D. Trumpo nusivylimas galėtų sukelti dar didesnį priešiškumą negu tas, kuris dabar tvyro tarp V. Putino ir B. Obamos.