"Regionų partija sudarys daugumą be jokių sąjungų ir aljansų su kokia nors politine jėga", - antradienį spaudos konferencijoje Kijeve sakė Pasaulinių strategijų instituto direktorius Vadimas Karasevas.

Jis prognozuoja, kad Ukrainos komunistų partijos deputatai parlamente bendradarbiaus su Regionų partija, ir pažymi, kad Aukščiausioje Radoje egzistuos komunistų ir ultranacionalistinės "Laisvės" priešprieša.

V.Karasevo nuomone, naujuoju Aukščiausiosios Rados pirmininku gali tapti teisingumo ministras Oleksandras Lavrinovičius.

Tokio "formato" daugumą prognozuoja ir sociologinės tarnybos "Ukrainos barometras" vadovas Viktoras Neboženka.

"Parlamentinė dauguma bus nepastovi. Dauguma formuosis ne koalicijos pagrindu, o vienos frakcijos, kuri priglaus vienmandatininkus, pagrindu", - pareiškė jis.

Toliau pirmauja valdančioji partija, J.Tymošenko blokas - antroje vietoje, įvertinus 91 proc. protokolų

 Duomenimis, gautais suskaičiavus 91,38 proc. balsalapių, Ukrainos parlamento rinkimuose svaria persvara tebepirmauja valdančioji Regionų partija, opozicinis blokas "Tėvynė" antras, komunistus baigia prisivyti UDAR, o nacionalistai priartėjo prie 10 proc.

Rinkimus laimi prezidento Viktoro Janukovyčiaus Regionų partija, gavusi 31,28 proc. balsų, rodo antradienį paskelbti oficialūs rezultatai.

Kalinamos buvusios premjerės Julijos Tymošenko opozicinis aljansas "Batkivščina" ("Tėvynė") su 24,65 proc. balsų yra antroje vietoje, o Komunistų partija su 13,67 proc. balsų - trečioje, nurodė centrinė rinkimų komisija.

Komunistus beveik pasivijo naujoji bokso čempiono Vitalijaus Klyčko partija UDAR ("Smūgis") - 13,57 proc. balsų, o už ultranacionalistų partiją "Svoboda" ("Laisvė"), kuri, pasak kritikų, yra kraštutinių dešiniųjų jėga, vartojanti rasistinę retoriką, atiduota 9,83 proc. balsų.

Vienmandatėse apygardose Regionų partija turėtų gauti 117 mandatų, Tymošenko blokas - 43 mandatus, "Svoboda" - dešimt, o UDAR - penkis.

Likusios vietos turėtų atitekti marginalinėms partijoms ir nepriklausomiems kandidatams, dauguma iš kurių, kaip mano apžvalgininkai, pasirodys esą ištikimi Regionų partijai ir padės jai surinkti didžiąją daugumą balsų naujajame parlamente.

Remiantis negalutiniais rinkimų rezultatais, valdančioji partija atitrūko nuo J.Tymošenko bloko labiau, nei galima buvo spręsti iš balsavusiųjų rinkėjų apklausos, kuri rodė keturių procentų balsų skirtumą tarp varžovų. Tuo tarpu buvusi premjerė paskelbė pradedanti bado streiką, protestuodama prieš tariamai suklastotus rinkimų rezultatus.

Tačiau tas skirtumas mąžta tęsiant balsų skaičiavimą, kuris J.Tymošenko palaikančiuose vakariniuose rajonuose vyksta lėčiausiai.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai pareiškė, kad Ukrainos demokratija pralaimėjo šiuose rinkimuose. Šiai nuomonei pritarė ir JAV bei Europos Sąjunga.