Jau seniai Ukraina ir Rusija kaltino viena kitą taikantis į užtvanką. Praeitą spalį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis prognozavo, kad Rusija tikrai bandys sunaikinti užtvanką ir sukelti potvynį.

„Tai baisiausio košmaro scenarijus visiems žemiau gyvenantiems šimtams tūkstančių žmonių“, – konstatuoja G.Craggas.

QLD universiteto Civilinės inžinerijos mokyklos profesorius Hubertas Chansonas sako, kad vanduo iš sunaikintos Kachovkos užtvankos Rusijos kontroliuojamoje pietinės Ukrainos dalyje grasina pražudyti daugybę žmonių ir sulėtinti karinius veiksmus žemyn upe.

„Bet kas, kas gyvena žemiau esančiose teritorijose, gali pražūti. Prognozuojamas didžiulis potvynis, viskas priklausys tik nuo to, kiek užtvankoje tuo metu bus vandens. Nenustebčiau, kad užtvankos susprogdinimas ir buvo skirtas sulėtinti karinius veiksmus. Daugybė vandens, buvusi užtvankose, liejasi potvyniu, kuris per kelias dienas tikrai neatslūgs“, – teigia profesorius.

Anot H. Chansono, užtvankos atstatymas „nebus greitas problemos sprendimas“. Kalbant apie užtvankos remontą, tektų uždaryti tiltą ir užtvankos angą, įprastai tai daroma pilant akmenis ar betono luitus.

„Tai civilinės inžinerijos užduotis. O ji įmanoma tik esant saugiai aplinkai, jeigu būtų leidžiama tai daryti, jeigu tuo pasirūpintų viena atsakinga šalis“, – konstatuoja profesorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)