Spalio 5-osios įsaku V. Putinas paskelbė, kad mobilizacija nepalies studentų, taip pat ir studijuojančių magistrantūroje bei pasirinkusių vakarinę studijų formą.

Šalies žiniasklaidos leidiniams V. Putinas sakė, kad „Gynybos ministerija laiku neatliko reikiamų pokyčių teisiniuose dokumentuose, sąrašuose tų, kurių neturėjo paliesti mobilizacija, ir bus atliktos korekcijos“. Ši tiesioginė Gynybos ministerijos kritika – tuo pačiu ir netiesioginė kritika S. Šoigu, kuriam V. Putinas, regis, nori suversti bėdą dėl invazijos į Ukrainą nesėkmių.

Spalio 5-ąją Rusijos Dūmos Gynybos komiteto pirmininkas, generolas pulkininkas (išrinktas į parlamentą) Andrejus Kartapolovas, kalbėdamas per valstybinę televiziją, taip pat pažėrė kritikos šalies Gynybos ministerijai. Pasak jo, visi rusai supranta, kad Gynybos ministerija meluoja ir privalo liautis, bet ši žinia nepasiekia „atskirų lyderių“; tai buvo dar vienas akmuo į S. Šoigu daržą.

Vieno rusų karo tinklaraštininko teigimu, R. Kartapolovo komentarai rodo, kad greitai S. Šoigu bus „sužlugdytas“ ir „pripažintas didžiausiu kaltininku“ dėl Rusijos karinių nesėkmių. Tinklaraštininkas priminė savo skaitytojams, kad būtent Rusijos Gynybos ministerija su savo vadovu stipriai prisidėjo prie „fakto, kad dabar esame ties karinės ir politinės katastrofos riba“.

Kitas karo tinklaraštininkas gynė šalies Gynybos ministeriją kritikavusius privačios karinės grupuotės „Vagner“ įkūrėją Jevgenijų Prigožiną bei Čečėnijos lyderį Ramzaną Kadyrovą; jo nuomone, jie skatina būtinus pokyčius.

Neseniai V. Putinas suteikė R. Kadyrovui generolo pulkininko laipsnį, tai rodo, kad Rusijos lyderis nori apmaldyti vadinamųjų silovikų branduolį, kuris negaili kritikos Gynybos ministerijai.

Tikėtina, kad V. Putinas žers kaltinimus S. Šoigu tiek, kiek bus įmanoma versti jam bėdą dėl nuolat patiriamų karinių nesėkmių, ir stengsis stiprinti kitų frakcijų paramą. Norint suversti visą atsakomybę dėl nesėkmių S. Šoigu, ateityje jis turėtų būti nušalintas nuo pareigų.

V. Putinas jau deda pastangų, stiprindamas savo poziciją tarp karo tinklaraštininkų ir silovikų, kaip antai J. Prigožinas ir R. Kadyrovas. Spalio 5 d. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė žurnalistams, kad J. Prigožinas, kiek leidžia jo galimybės, stipriai prisideda prie to, kas vyksta Rusijoje ir Ukrainoje, o į klausimus, susijusius su J. Prigožino kritika valdžios pareigūnams, neatsakė.

Spalio 5 d. karo tinklaraštininkas pabrėžė, kad V. Putinas „reguliariai kviečiasi karo korespondentus, atidžiai perskaito jų straipsnius, užduoda tinkamus klausimus ir sulaukia objektyvių atsakymų“; ši aprašyta pozicija kardinaliai priešinga daugelio karo tinklaraštininkų nuomonei apie nesąžiningą Gynybos ministerijos interakciją su V. Putinu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją