Antradienį į vandenyną buvo išleista iš viso 3400 tonų užteršto vandens, tačiau Japonijos valdžia tvirtina, kad tai nesukelia pavojaus žmonių sveikatai ir nepažeidžia tarptautinės teisės normų.

Vis dėlto ekspertai skambina pavojaus varpais: išgaravęs šis vanduo lengvai apšvitins žmones, o išplitęs jūrų vandenyse jis ilgam laikui privers nutraukti žvejybą, praneša Newsru.com.

Primename, kad Fukušimos jėgainės operatorė „Tokyo Electric Power Company“ (TEPCO) ketina iki balandžio 8 dienos į vandenyną išleisti 11 500 tonų vandens, kuriame radioaktyvių medžiagų procentas 100 kartų viršija normas.

Apie 10 tūkstančių tonų šio vandens bėga iš elektrinės rezervuarų, dar 1500 iš avariją patyrusių penkto ir šešto reaktorių zonoje esančių gruntinių vandenų. Operacija prasidėjo pirmadienį, balandžio 4 d.

Japonijos Vyriausybės generalinis sekretorius Yukiyo Edano pareiškė, kad tokios priemonės yra būtinos norint stabilizuoti padėtį antrame iš šešių energijos blokų, kuris išlieka labiausiai probleminiu.

Į atlaisvintus rezervuarus ketinama pumpuoti kituose jėgainės pastatuose esantį vandenį, kuriame radiacija už įprastą normą yra aukštesnė 1000 milizivertų per valandą. Dalis šio vandens nuo balandžio antrosios smelkiasi pro vandens filtrus iš tarp jūros kranto ir antrojo reaktoriaus esančio techninio šulinio, skirto elektros kabeliams. Šiuo metu specialistai mėgina problemą spręsti naudodami specialų tirpalą, kuris bus į šulinį įleidžiamas pro išgręžtą skylę.

Kaip manoma, iš viso elektrinės rūsiuose yra apie 60 tūkstančių tonų vandens su aukštu radiacijos lygiu. Planuojama jį patalpinti branduolinių atliekų saugojimui skirtose cisternose, specialiose Jungtinių Valstijų baržose ir taip pat didelėje dirbtinėje plaukiojančioje saloje.

Radioaktyvaus vandens utilizacijai gali būti panaudotas ir specialus rusų laivas „Pakalnutė“, specialiai pagamintas radioaktyvioms atliekoms perdirbti.