Rusija intensyviai minavo fronto liniją, tikėdamasi Ukrainos vykdomo atsako puolimo, ir praeityje aktyviai naudojo plačiai uždraustas priešpėstines minas. „Human Rights Watch“ tyrimai parodė, kad Rusijos kariai naudojo mažiausiai 13 rūšių priešpėstinių minų, taip pat minas-spąstus.

Remiantis naujausia GLOBSEC analitinio centro ataskaita, apie 30 proc. Ukrainos, daugiau nei 107 tūkstančiai kvadratinių kilometrų, yra užteršta sprogmenimis. Dėl to šalis yra labiau užteršta nei labiausiai užminuotos pasaulio valstybės, tokios kaip Afganistanas ar Sirija.

GLOBSEC apskaičiavo, kad vienas sapieris per dieną gali išvalyti nuo 15 iki 25 kvadratinių metrų, priklausomai nuo reljefo ir sprogmenų koncentracijos. Užminuotos Ukrainos teritorijos yra tokios didžiulės, kad kai kurie ekspertai skaičiuoja, jog dabar dirbančioms 500 išminuotojų komandų užbaigti darbą prireiks 757 metų.

Be to, išminavimas yra ne tik lėtas, bet ir brangus procesas. Pasaulio bankas skaičiuoja, kad Ukrainos išminavimas kainuoja nuo 2 iki 8 USD už kvadratinį metrą, o per ateinančius 10 metų kainuos apie 37,4 mlrd. Vien šiais metais JAV išminavimui Ukrainai skyrė 95 mln.

Sprogmenys jau padarė didelių nuostolių. Nuo plataus masto Rusijos invazijos pradžios 2022 m. vasarį iki 2023 m. liepos Jungtinės Tautos užfiksavo 298 civilių mirtis nuo sprogmenų (žuvo 22 vaikai), 632 civiliai buvo sužeisti. Tarptautinė išminavimo organizacija HALO Trust užfiksavo daugiau nei 2300 ginkluotės incidentų, kuriuos reikia pašalinti, ir šie skaičiai yra gerokai neįvertinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)