Rusijos ir Ukrainos derybininkai sutarė dėl maršruto į Malaizijos lėktuvo

 Rusijos ir Ukrainos pasiuntiniai sutarė palaikyti atvirą maršrutą, kuriuo tarptautiniai ekspertai ketvirtadienį pasinaudojo, kad pasiektų Malaizijos lėktuvo kritimo vietą Ukrainos rytuose, pranešė Ukrainos vicepremjeras Volodymyras Groismanas.

Per spaudos konferenciją Kijeve jis pasakė, kad toks susitarimas pasiektas per trišalės kontaktinės grupės derybas Minske, Baltarusijos sostinėje.

„Kontaktinė grupė nusprendė, kad tame koridoriuje, kurį šiandien patikrino ESBO misija kartu su partneriais iš Nyderlandų ir Australijos, bus palaikomas bet kokių kovos veiksmų nutraukimas ir iš kovotojų pusės“, – sakė V.Groismanas.

Jis taip pat sakė, kad ekspertų grupė vis dėlto susidūrė su „keliomis kovotojų provokacijomis“, bet, nepaisant to, jiems pavyko pasiekti tragedijos vietą.

V.Groismanas pažymėjo, kad Ukrainos kariškiai 20 kilometrų zonoje aplink katastrofos vietą nesiima jokių kovos veiksmų.

Inspektorių grupė, kurioje buvo aštuoni ESBO atstovai ir po du atstovus iš Australijos ir Nyderlandų, ketvirtadienį atliko savo funkcijas Malaizijos lėktuvo katastrofos vietoje Donecko srityje ir antroje dienos pusėje sugrįžo į saugią zoną, pranešė prezidento Petro Porošenkos spaudos tarnyba.

Apie tai prezidentas telefonu informavo Olandijos ir Australijos vyriausybių vadovus Marką Rutte  ir Tony Abbottą.

„ESBO... stebėtojai pasiekė MH17 sudužimo vietą pirmą kartą per beveik savaitę, lydimi keturių olandų, australų ekspertų. Pasinaudojo nauju priėjimo keliu“, - savo socialinio tinklo paskyroje „Twitter“ nurodė ESBO.

„Dabar jie atliks tik pirminę apžiūrą, kad galėtų kiek įmanoma greičiau pradėti paieškas per vėlesnį vizitą“, – sakė jis.

Olandijos teisingumo ministerija nurodė, kad kol kas tai tėra „žvalgomoji“ misija, kuri, vis dėlto, paruoš dirvą kitiems ekspertams, ketinantiems čia apsilankyti netrukus.

Dauguma tarptautinių ekspertų liko netoliese esančioje regiono sostinėje Donecke, kuris yra pagrindinė sukilėlių tvirtovė Ukrainos rytuose.

Numušto oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo sudužimo vietoje rytinėje Ukrainoje, kurią australų ir olandų ekspertai pasiekė pirmą kartą per beveik savaitę, ketvirtadienį nugriaudėjo garsūs sprogimai, pranešė AFP žurnalistas.

Keli sprogimai driokstelėjo vos už kelių kilometrų nuo tos didelės teritorijos, o juodi dūmai buvo matomi kylantys virš kaimo, prie kurio guli dalis lėktuvo nuolaužų.

Ukrainos kariškiai ketvirtadienį paskelbė parą truksiančią pertrauką įnirtingame puolime, kurio tikslas – likviduoti prorusiškus sukilėlius rytiniame regione, atsižvelgdami į Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono raginimą nutraukti ugnį lėktuvo kritimo vietoje, kur kepinami saulės apie dvi savaites sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje tebeguli dalis iš 298 žuvusiųjų palaikų.

Tačiau Kijevas, kaltinantis oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio katastrofos vietą kontroliuojančius sukilėlius, kad jie blokuoja tyrimą, pažymėjo, jog kovotojai toliau šaudė į vyriausybės pajėgas, sutelktas aplink šią teritoriją.

Įvykio vietoje esantis „Associated Press“ korespondentas teigia, kad vietovę aplink nuolaužas vis dar kontroliuoja sukilėlių pajėgos. Australijos ir Nyderlandų teismo medicinos ekspertai ir policijos pareigūnai iš avarijos vietos tikisi surinkti likusius žuvusiųjų kūnus ir jų asmeninius daiktus.

„Antiteroristinę“ operaciją vykdantys Ukrainos kariškiai pranešė, kad daliniai susilaikys nuo bet kokių kovinių veiksmų Donecko regione vieną dieną, tam, kad tarptautinių ekspertų komanda galėtų atlikti savo darbą.

Per Malaizijos lainerio, prieš dvi savaites skridusio iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, katastrofą žuvo iš viso 221 Nyderlandų ir Australijos pilietis.

Ukraina įsileidžia ginkluotus dviejų šalių pareigūnus

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį ratifikavo sutartis su Nyderlandais ir Australija, leisdamas šioms šalims atsiųsti apie 950 „ginkluotų pareigūnų“, kurie prisidėtų užtikrinant saugumą numušto oro bendrovės "Malaysia Airlines" reiso MH17 lėktuvo sudužimo vietoje, esančioje karo krečiamoje rytų Ukrainoje.

Pagal tą susitarimą abiem šalims suteikiamas leidimas į katastrofos vietą siųsti savo "karinius ir nekarinius" pareigūnus. Tačiau Olandijos pareigūnai anksčiau sakė, kad siųsti karius padėti Ukrainoje jau esantiems neginkluotiems policijos ekspertams būtų "nerealistiška".

Malaizija prašo sustabdyti kovos veiksmus lėktuvo katastrofos vietoje Ukrainoje

Malaizijos vyriausybės vadovas Najibas Razakas ketvirtadienį paragino „nedelsiant nutraukti susirėmimus“ tarp Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir prorusiškų separatistų oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo katastrofos rajone netoli sienos su Rusija.

„Prašau nedelsiant nutraukti Ukrainos ir separatistų pajėgų kovos veiksmus katastrofos vietoje ir aplink ją“, - sakė N.Razakas po derybų su Nyderlandų premjeru Marku Rutte.

Nutrauktas maisto tiekimas į separatistų kontroliuojamą Luhanską

Rytų Ukrainoje ginkluotosioms pajėgoms vykdant karinę operaciją nutrauktas maisto tiekimas į separatistų bastioną Luhanską, pranešė vietos pareigūnai, kuriais remiasi „Reuters“.

Ukrainos kariuomenė pranešė beveik apsupusi Luhanską, atidarytas humanitarinis koridorius, kad gyventojai galėtų išvykti iš miesto. Anot kariuomenės pranešimo, kariai nešaudo į gyvenamąsias teritorijas, nors pranešama, kad naktį į ketvirtadienį žuvo trys žmonės.

„Prekybos centrų tinklai, maisto produktų parduotuvės ir turgavietės dirba su pertrūkiais. Nutrauktas maisto produktų pristatymas į miestą, kasdien mažėja pristatomo maisto kiekis. Parduotuvės siūlo tik prekes, esančias jų sandėliuose“, – sakoma miesto valdžios tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Jungtinių Tautų duomenimis, per konfliktą Ukrainoje nuo balandžio vidurio žuvo daugiau nei tūkstantis žmonių.

Luhanske iki konflikto pradžios gyveno daugiau nei 400 tūkst. žmonių. Tai vienas iš dviejų didžiausių miestų, kurie vis dar kontroliuojami separatistų po sėkmingai vyriausybės pajėgų atsikovotų teritorijų.

Kitame separatistų Donecko bastiono priemiestyje naktį į ketvirtadienį taip pat tęsėsi šaudymai, tačiau pranešimų apie aukas nepateikiama.