Dabar J.-C.Junckerio paskyrimas atrodo vis labiau tikėtinas, o D.Cameronui priekaištaujama, kad jis sukėlė sumaištį derybose ir dėl to gali nukentėti jo pastangos užtikrinti Britanijai daugiau nuolaidų dėl narystės ES.

Politinis pokeris su dideliais statymais žaidžiamas tokiu metu, kai Britanijos visuomenėje vis labiau stiprėja euroskeptiškos nuotaikos – tokias tendencijas aiškiai patvirtina Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) pergalė praėjusį mėnesį vykusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą.

Klausimas dėl naujo Europos Komisijos pirmininko neabejotinai dominuos ketvirtadienį ir penktadienį Ipre ir Briuselyje vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos susitikime, kuriame dalyvaus visų 28-ių Bendrijos valstybių lyderiai.

Jeanas Claude'as Junckeris
„Manau, visiems reikia atvėsti - Cameronui reikia atvėsti ir susilaikyti nuo tolesnių grasinimų, kitiems lyderiams savo ruožtu reikia sušvelninti retoriką“, - sakė Europos reformų centro (CER) direktoriaus pavaduotojas Simonas Tilfordas.

„Būtų labai trumparegiška įspeisti D.Cameroną į kampą“ prieš planuojamą referendumą dėl Britanijos narystės ES, kurį premjeras surengs, jei jo Konservatorių partija laimės ateinančiais metais vyksiančius visuotinius rinkimus, sakė ekspertas.

Šiuo metu situacija tebekursto audringus debatus, ir D.Camerono poziciją pliekia netgi buvusios Britanijos sąjungininkės Europoje.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis, anksčiau sietas su keliais įtakingais torių veikėjais, pareiškė, kad D.Cameronas „sudirbo“ derybas - tai jis pasakė per privatų pokalbį, kuris buvo slapta įrašytas, o jo ištraukas pirmadienį paskelbė Lenkijos savaitraštis „Wprost“.

Tuo tarpu vienas šaltinis Europos Parlamente sakė, kad nuo D.Camerono buvo „atsiribota“.

„Jis norėjo paskelbti: „Junckeris negyvas“, ir jis pralaimėjo“, - sakė šaltinis, pageidavęs likti neįvardytas.

Tokie komentarai, regis, atspindi Didžiosios Britanijos finansų ministro George'o Osborne'o pirmadienį išsakytą nuoskaudą, kad „žmonės privačiai kalba daug dalykų, kurių nepasako viešai“.

Nepaisant spaudimo britų premjeras dar nesudėjo ginklų kovoje dėl buvusio ilgamečio Liuksemburgo vyriausybės vadovo J.-C.Junckerio, kurį D.Cameronas laiko užkietėjusiu federalistu ir reformų kliuviniu.

D.Cameronas reikalauja Europos Vadovų Tarybos susitikime surengti beprecedentį balsavimą šiuo klausimu ir, kaip teigiama, netgi grasino pasitelkti vadinamąjį Liuksemburgo kompromisą - jis numato, kad balsuojant itin svarbiais, tiesiogiai su valstybės nacionaliniais interesais susijusiais klausimais, turi būti priimamas vieningas sprendimas.

Dauning Stritas nepaneigė pranešimų, kad D.Cameronas netgi gali pradėti agituoti už tai, kad britai 2017-ųjų referendume balsuotų už pasitraukimą iš ES.

„Europos lyderiams derėtų pamąstyti apie faktą, kad sprendimai, kuriuos ES priima dabar ir darys ateityje..., veikiausiai turės įtakos Britanijos žmonių nuomonei bet kokiame referendume“, - sakė D.Camerono atstovė spaudai pirmadienį.

Nors tai labai rizikingas ėjimas, pralaimėjęs ginčą dėl J.-C.Junckerio D.Cameronas neturės daug pasirinkimo galimybių,

„Tokia taktika yra labai rizikinga, tačiau Europos elitui elgiantis kaip niekada arogantiškai, ministrui pirmininkui reikia skubiai rasti būdą priversti į jį žiūrėti rimtai“, - rašoma dešiniosios pakraipos bulvarinio laikraščio „Daily Mail“ antradienio numerio redakcinėje skiltyje.

Tačiau kaip tokiu atveju rasti abiem pusėms priimtiną išeitį?

Trumpuoju laikotarpiu, pasak S.Tilfordo, D.Cameronas galėtų sutikti su J.-C.Junckerio nominavimu mainais į vieną įtakingiausių postų Britanijai Europos Komisijoje.

„Jie turės rasti kažkokį quid pro quo, kad išgelbėtų D.Cameroną ir išvengtų pažeminimo namuose“, - pridūrė S.Tilfordas.

Tačiau net ir radus išeitį iš šios konfliktinės situacijos ir išgelbėjus D.Camerono reputaciją, ilguoju laikotarpiu britų premjerui dėl to gali kilti rimtų problemų, turint galvoje planuojamą referendumą.

Torių parlamentarams nerimaujant dėl UKIP populiarumo augimo prieš 2015 metais vyksiančius visuotinius rinkimus, D.Cameronas, nepaisant susilpnėjusių jo pozicijų, spaudžiamas įgyvendinti pažadą persiderėti dėl Didžiosios Britanijos narystės ES sąlygų.

Tačiau akivaizdu, jog daugeliui euroskeptikų, reikalaujančių visiškai pasitraukti iš Bendrijos, persiderėjimo bus mažai.

„Euroskeptikai niekada nenurims“, - sakė euroskeptikų instituto „Briugės grupė“ (Bruges Group) direktorius Robertas Ouldsas.

Davidas Cameronas gali galvoti, kad jis juos nuramins numetęs jiems šiek tiek žalios mėsos, tačiau mes visuomet prašysime daugiau. Tai tarsi politinis sukilimas“, - sakė jis.

A. Merkel: jokios tragedijos, jei nebus nubalsuota vienbalsiai

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį sakė, kad nebus „jokios tragedijos“, jei jos palaikomas kandidatas į Europos Komisijos pirmininkus J. C. Junckeris bus išrinktas nevienbalsiai.

Didžioji Britanija griežtai priešinasi tam, kad buvęs Liuksemburgo premjeras J.-C.Junckeris tame poste pakeistų portugalą Jose Manuelį Barroso, ir reikalauja Europos Sąjungos (ES) lyderių balsavimo šiuo klausimu per ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje vyksiantį viršūnių susitikimą.

A.Merkel savo kalboje Vokietijos parlamentui pabrėžė, kad konservatyvių pažiūrų J.-C.Junckeris pagal ES sutartis galėtų būti išrinktas tinkama dauguma ir kad nevienbalsis išrinkimas nebūtų tragedija.

Ji sakė, kad bloko konsultacijos turėtų būti rengiamos laikantis „europietiškos dvasios“, bet atsižvelgdama į Londoną pridūrė, kad „visų narių susirūpinimas vertinamas rimtai“.