Įstatymų leidėjai Briuselyje išsakė rimtų abejonių dėl kelių pretendentų į svarbius postus ateinančius penkerius metus dirbsiančioje Europos Sąjungos vykdomosios valdžios institucijoje, tarp jų dėl kandidatų iš Didžiosios Britanijos, Ispanijos, Vengrijos ir Slovėnijos.

J.-C.Junckeris antradienį buvo susitikęs derybų su įtakingais Europarlamento nariais, ieškodamas būdų užsitikrinti jo komandos patvirtinimą per spalio 22 dieną numatytą balsavimą.

Komisijos pirmininkas jiems pasakė, jog nekeis savo komandos sudėties, tačiau yra pasirengęs padaryti tam tikrus pakeitimus perskirstant komisarų atsakomybės sritis, naujienų agentūrai AFP sakė politiniai šaltiniai.

Šaltinis Europarlamente pranešė, kad klausymus rengusių ES asamblėjos komitetų galutinių sprendimų dėl komisarų kandidatūrų paskelbimas buvo atidėtas iki trečiadienio.

„Šįvakar atitinkami komitetai renkasi aptarti (kandidatų) vertinimų. Po to ponas J.-C.Junckeris susitiks su Europos Parlamento lyderiais aptarti bendro vertinimo“, - antradienį sakė Europos Komisijos pirmininko atstovė spaudai Natasha Bertaud (Nataša Berto).

Šio konflikto šaltinis yra kova dėl valdžios tarp raumenis užsiauginusios ES asamblėjos ir Europos Komisijos, taip pat paties Europarlamento pasidalijimas į konservatorių ir socialistų stovyklas.

Europos Parlamentas gali paprašyti pakeisti kandidatus į Europos Komisiją arba perskirstyti jų portfelius, kaip buvo pasielgta 2004 ir 2009 metais.

Europarlamentarai spalio 22 dieną balsuos dėl visos J.-C.Junckerio komandos.

Antradienį Didžiosios Britanijos kandidatas Jonathanas Hillas turėjo atsakyti į papildomus klausimus dėl savo tinkamumo užimti finansinio stabilumo, finansinių paslaugų ir kapitalo rinkų sąjungos eurokomisaro postą, kai ES asamblėjos Ekonomikos ir pinigų politikos komitetas surengė precedento neturintį pakartotinį svarstymą.

„Turėjau įveikti tam tikrus įtarimus dėl to, kad esu britas, ir ypač dėl fakto, kad esu britas, kuriam siūlomas šis portfelis“, – sakė J.Hillas, turėdamas omenyje įstatymų leidėjų susirūpinimą, kad jis gali būti šališkas sprendžiant klausimus, susijusius su didžiuliu Britanijos finansų paslaugų sektoriumi.

Buvęs Lordų Rūmų pirmininkas sakė priėmęs šį premjero Davido Camerono pateiktą darbo pasiūlymą, kad vyriausybės vadovas įgytų argumentų prieš Britanijos pasitraukimą iš ES, dėl kurio 2017 metais planuojama surengti referendumą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją