Briuselis taip pat rekomenduoja pradėti narystės derybas su Moldova, Sakartvelui suteikti kandidatės statusą.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen tai pavadino „istorine diena“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį sakė, kad EK rekomendacija su Ukraina pradėti formalias derybas dėl narystės yra „žingsnis teisinga kryptimi“ tiek Kyjivui, tiek Europai.

„Šiandien Ukraina ir visa Europa žengė žingsnį teisinga kryptimi“, – platformoje „Telegram“ rašė V. Zelenskis. „Mūsų šalis turėtų būti Europos Sąjungoje“, – teigė jis.

2022 m. birželį ES suteikė Ukrainai kandidatės statusą. Norint pereiti prie kito etapo – pradėti stojimo derybas, Europos Komisija pateikė Kyjivui septynias sąlygas, kurias būtina įvykdyti, tarp jų minima kova su plačiai paplitusia korupcija ir teismų reformos. Rugsėjį Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen sakė, kad Ukraina padarė didelę pažangą.

Sakartvelas sveikina EK rekomendaciją suteikti šaliai kandidatės į ES statusą


Sakartvelo prezidentė S. Zurabišvili trečiadienį pasveikino Briuselio rekomendaciją suteikti jos šaliai kandidatės į Europos Sąjungą statusą.

„Džiaugiuosi kartu su Sakartvelo žmonėmis ir sveikinu teigiamą Europos Komisijos rekomendaciją suteikti šalies kandidatės statusą“, – pareiškė S. Zurabišvili socialiniame tinkle „X“.

S. Zurabišvili paragino kartvelus trečiadienio vakarą susirinkti į proeuropietišką mitingą prie prezidento rūmų Tbilisyje ir „dar kartą pareikšti, kad mūsų ateitis – ne su Rusija“.

Ministras pirmininkas Iraklijus Garibašvilis sakė: „Sveikinu kiekvieną Sakartvelo pilietį su šiandienine istorine pergale ir pripažinimu.“

„Gavome statusą, kurio nusipelnė Sakartvelo žmonės“, – sakė jis kreipimesi per televiziją.

Sakartvelas kartu su Ukraina ir Moldova pateikė paraišką dėl narystės ES po to, kai 2022 metų vasarį Rusija įsiveržė į Ukrainą.

ES vadovai Kyjivui ir Kišiniovui suteikė kandidatų statusą, o Tbilisį paragino pirmiausia įgyvendinti teismų ir rinkimų reformas, sustiprinti spaudos laisvę ir apriboti oligarchų įtaką.

EK pirmininkė U. von der Leyen sakė, kad Briuselio rekomendacija trečiadienį pateikta su išlyga, kad Sakartvelo vyriausybė imsis reformų, „kurios atspindėtų tikruosius didžiosios daugumos jos piliečių siekius prisijungti prie Europos Sąjungos“.

Narystė ES ir NATO yra įtvirtinta Sakartvelo konstitucijoje, o jai pritaria daugiau kaip 80 proc. šalies gyventojų, rodo nuomonių apklausos.

Galutinį sprendimą dėl Sakartvelo oficialaus kelio narystės link ES lyderiai turėtų priimti gruodžio viduryje.