EK pirmininkės Ursulos von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charles'o Michelio pateiktame plane dėl ES veiksmų rimstant COVID-19 krizei nurodoma, kad būtinas „etapiškas požiūris į vidaus ir išorės sienų (sąjungos) atidarymą, kuris galiausiai paskatins atkurti normalų Šengeno zonos funkcionavimą“.

Jame pažymima, jog suvaržymų vidaus pasieniuose panaikinimas turėtų būti koordinuojamas, o EK „nuolat bendradarbiauja su valstybėmis narėmis, siekdama apriboti vidaus sienų kontrolės įvedimo poveikį vidaus rinkos funkcionavimui bei judėjimo laisvei“.

EK taip pat „daro viską, kas įmanoma, kad sumažintų esamos situacijos poveikį transportui – tiek operatoriams, tiek ir keleiviams“.

„Dabartiniai kelionių suvaržymai ir sienų kontrolės sugriežtinimai turėtų būti panaikinti, kai tik epidemiologinė situacija pasienio teritorijose taps gana panaši, o socialinio distancionavimo taisyklės bus plačiai ir atsakingai taikomos“, – teigiama dokumente.

Jame pažymima, kad pereinamuoju laikotarpiu kaimyninės valstybės pirmiausia turėtų užtikrinti netrukdomą prekių judėjimą ir tiekimo grandžių atkūrimą.