11 lėktuvų ir vienas sraigtasparnis iš ES laivyno kartu su 407 ugniagesiais buvo nusiųsti padėti Graikijai kovoti su gaisrais Dadijos nacionaliniame parke į šiaurę nuo Aleksandrupolio miesto, sakė atstovas spaudai Balazsas Ujvari.

Graikijos priešgaisrinė tarnyba agentūrai AFP sakė, kad „gaisras vis dar nekontroliuojamas“ rezervate, kuris yra svarbi plėšriųjų paukščių buveinė. Gaisras siautėja beveik 10 km ruože.

ES šiuo metu pasitelkia 28 orlaivių parką – 24 vandenį gabenančius lėktuvus ir keturis sraigtasparnius, kuriuos parūpino šalys narės, kad padėtų kovoti su gaisrais bloke ir netoliese esančiose kaimyninėse šalyse.

ES kuria savarankišką, bloko finansuojamą 12 lėktuvų parką, kuris bus visiškai suformuotas iki 2030 metų.

„Žinome, kad gaisrai tampa vis stipresni, – pažymėjo B. Ujvari. – Jei pažvelgtume į kiekvienų pastarųjų metų duomenis, matytume tendencijas, kurios nebūtinai yra palankios, todėl, žinoma, reikia daugiau pajėgumų valstybių narių lygmeniu“.

Šią vasarą Graikiją nusiaubė daugybė gaisrų, kuriuos vyriausybė sieja su klimato kaita.

ES oro pajėgumų dislokavimas „pabrėžia mūsų įsipareigojimą imtis skubių ir efektyvių kolektyvinių veiksmų krizės metu“, – sakė už krizių valdymą atsakingas Europos Komisijos narys Janezas Lenarčičius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją