Aktyvistai ir politikos veikėjai šias nutartis vadino galutiniu etapu kariniame perversme, grąžinančiame į pradžią valdžios perdavimo procesą.

"Atgal į ten, kur buvote", - savo pirmajame puslapyje didelėmis raudonomis raidėmis skelbė nepriklausomas dienraštis "al Shorouk".

"Bomba: Shafiqas lieka, o parlamentas neveiksnus", - jam antrino liberalios pakraipos dienraštis "Wafd".

Aukščiausiasis konstitucinis teismas ketvirtadienį nusprendė, kad kai kurie parlamento rinkimus reguliuojančio įstatymo straipsniai kertasi su pagrindiniu šalies įstatymu, o tai reiškia, kad neseniai išrinkta islamiškų partijų vadovaujama asamblėja tampa neveiksni.

Teismas taip pat pripažino prieštaraujančiu konstitucijai politinės izoliacijos įstatymą, draudžiantį nuversto prezidento Hosni Mubarako režimo buvusiems aukšto rango pareigūnams ir dabar jau paleistos jo partijos nariams siekti užimti viešuosius postus dešimt metų.

Pagal šį įstatymą galėjo būti diskvalifikuotas A.Shafiqas, kuris buvo paskutinis H.Mubarako administracijos premjeras, dabar turintis susigrumti su Musulmonų brolijos iškeltu kandidatu Mohammedu Mursi prezidento rinkimuose šeštadienį ir sekmadienį.

Egipto partijos ir aktyvistai kaltina Ginkluotųjų pajėgų Aukščiausiąją Tarybą (SCAF) vykdant "kontrrevoliuciją" ir imantis įvairių priemonių, siekiant įtvirtinti kariškių valdžią prieš rinkimus.

Šie teismo sprendimai buvo paskelbti kitą dieną po to, kai Teisingumo ministerija suteikė kariškiams teisę suiminėti civilius, kai ji buvo panaikinta, gegužės 31 dieną atšaukus dešimtmečius galiojusią nepaprastąją padėtį.

"Ši virtinė žingsnių rodo, kad Ginkluotųjų pajėgų Aukščiausioji Taryba (SCAF), kontrrevoliucijos vadovė, tvirtai nusiteikusi sugrąžinti senąjį režimą ir kad prezidento rinkimai tėra šou", - sakoma bendrame šešių partijų ir judėjimų pranešime.

Nuo pernai vasario, kai H.Mubarakas buvo nuverstas, o valdžią perėmė kariškiai, buvo imtasi įvairių priemonių, siekiant "sužlugdyti revoliuciją", įskaitant dviejų H.Mubarako sūnų išteisinimą korupcijos bylose ir šešių buvusių policijos vadų, kaltintų protestuotojų žudymu per sukilimą, paleidimą.

Egipto politinės jėgos, tarp jų Egipto srovės partija, Nacionalinis frontas už teisingumą ir demokratiją, ir Revoliucinio jaunimo koalicija paragino M.Mursi pasitraukti iš prezidento rinkimų antrojo rato, kuris yra "tik šou, įteisinantis SCAF dalyvavimą Egipto valdžios viršūnėje".

Parlamento pirmininkas Saadas al Katatni, priklausantis Musulmonų brolijai, kurios įkurta politinė partija užsitikrino 47 proc. vietų, pareiškė, kad kyla "klaustukų dėl šios nutarties paskelbimo laiko".

Kariuomenės šaltiniai nurodė, kad teismo nutartis faktiškai suteikia kariškiams įstatymų leidžiamąją galią.

"Mes nenorime (šios galios), tačiau pagal teismo sprendimą ir tą įstatymą ji mums perduodama", - sakė vienas šaltinis.

Konstitucinio teismo pirmininkas Faruqas Sultanas sakė naujienų agentūrai AFP, kad dėl šio sprendimo parlamentas tampa "niekiniu" ir kad ši nutartis turi būti gerbiama valdžios.

Egipto kariškiai sukūrė sudėtingą rinkimų sistemą, pagal kurią balsuojama už partijų sąrašus, tokiu būdu išrenkant du trečdalius įstatymų leidėjų, taip pat už atskirus kandidatus, kurie užima likusias vietas žemuosiuose parlamento rūmuose.

Individualūs kandidatai turėtų būti "nepriklausomi", tačiau galiausiai buvo leista kandidatuoti partijų nariams, todėl Musulmonų brolijos įkurta įtakingos Laisvės ir teisingumo partija (FJP) įgijo pranašumą ir užsitikrino daugiausiai vietų parlamente.

Aukštas FJP narys teismo sprendimą dėl parlamento pavadino kariniu perversmu.

"Tai daugeliu atžvilgių yra švelnus karinis perversmas. Dabar parlamento galios grįžta Ginkluotųjų pajėgų Aukščiausiajai Tarybai; jie turi įstatymus dėl arešto. Taigi, grįžtame į pirmąjį langelį", - aiškino Egipto politikos ekspertas Ibrahimas al Houdaiby.