Šis žingsnis, panašu, buvo žengtas siekiant įsiteigti M. Morsy rėmėjams Musulmonų brolijos gretose. Musulmonų brolija per šiais metais vykusius rinkimus iškovojo didžiausią vietų skaičių parlamente.

Parlamento pirmininkas Mohamedas Al Katatney sakė remiąs šį prezidento sprendimą, o parlamentarai, jo teigimu, susirinks artimiauiomis valandomis.

Tačiau minimas sprendimas gali supykdyti prezidentą su Konstitucijos ekspertais bei kariuomene, kuri teigia elgusis pagal Egipto aukščiausiojo teismo nurodymą paleisti parlamentą.

„Sprendimas susidurs su konstitucinės teisės ekspertų prieštaravimais. Tai gali atskleisti, kokie santykiai susiklostys tarp M. Morsy ir Egipto ginkluotųjų pajėgų Aukščiausiosios Tarybos", - sakė teisės konsultantas Aly Hassanas, siejamas su Teisingumo ministerija.

Kariuomenės paleisto parlamento sušaukimu gali būti norima parodyti, jog kariniai generolai prarado savo galią, nors būtent jie vadovavo šaliai šešiolika mėnesių po to, kai buvo nušalintas ilgametis prezidentas Hosni Mubarakas. Aukščiausioji Taryba parlamentą paleido birželį, kai Konstitucinis Teismas nutarė, jog trečdalis parlamentarų buvo išrinkti neteisėtai.

Prezidento atstovas spaudai Yasseas Ali teigė, kad nauji parlamento rinkimai vyks praėjus dviems mėnesiams, kai rinkėjai patvirtins naują Konstituciją.

Kariuomenės Aukščiausioji Taryba birželio mėnesį buvo paskelbusi, kad tikisi naujos Konstitucijos sulaukti per tris mėnesius - šis terminas labai papiktino Egipto revoliucijos lyderius.

Pasak A. Hassano, prezidentas M. Morsy turi teisę priimti bet kokį sprendimą, tačiau Konstitucinio Teismo sprendimo nepaisymas ir parlamento sušaukimas prieštarauja Konstitucijai.

Į pensiją išėjęs generolas Samehas Seifas Al Yazalas, kuris šiuo metu vadovauja Politinių tyrimų centrui Kaire, teigia, jog M. Morsy sprendimas yra teisės viršenybės nepaisymas.

„Aš manau, kad toks sprendimas sukelia krizę mūsų teisės sistemoje, tai žinia Konstituciniam Teismui. Prezidentas yra pavyzdys. Kaip po šitokių dalykų galime tikėtis, kad egiptiečiai gerbs teismų sprendimus?" - klausė generolas.

M. Morsy, kuris yra pirmasis laisvai išrinktas Egipto prezidentas, pareigas pradėjo eiti birželio 30 dieną. Jam teko pareigas vadovauti itin susiskaldžiusiai šaliai, kurios ekonomika buksuoja ir kuriai reikia veikiančios vyriausybės. Po rinkimų jis greitai parodė, kad įstatymų leidžiamoji galia privalo grįžti į civilių rankas, tad girdamas generolus jis drauge pareeiškė, jog jų pareiga buvo užtikrinti šalies saugumą ir vientisumą.