Daugiausiai gyventojų turinti Šiaurės Afrikos šalis šiuo metu patiria didelę ekonominę krizę, rekordinę infliaciją ir drastišką valiutos nuvertėjimą. A. F. al Sisis atėjo į valdžią 2013 m. po karinio pučo ir nuo tada valdo Egiptą geležine ranka. Manoma, kad Rinkimų komisija ir šį kartą jį paskelbs neabejotinu rinkimų nugalėtoju.

A. F. al Sisis gali siekti trečiosios kadencijos tik dėl 2019 m. pakeistos konstitucijos. Be to, kadencijos trukmė prailginta nuo ketverių iki šešerių metų. Taigi jis galėtų valdyti iki 2030-iųjų.

Žmogaus teisių aktyvistai kritikuoja, kad Egipte ir taip seniai apribotos laisvės vadovaujant A. F. al Sisiui buvo dar labiau suvaržytos. Vyriausybės kritikai persekiojami drastiškais metodais ir turi baimintis savavališkų areštų.

Egiptas turi apie 105 ml. gyventojų. 65 mln. jų turi balsavimo teisę. Daugelis žmonių kenčia dėl smarkaus kainų augimo ir griežtų vyriausybės taupymo priemonių. Oficialiais duomenimis, maždaug trečdalis gyventojų gyvena skurde. Vis dėlto tikrieji skaičiai gali būti daug didesni.

Per rinkimus 2018 m. A. F. al Sisi t urėjo tik vieną konkurentą – prezidento rėmėju pasiskelbusį asmenį – ir laimėjo balsavimą, oficialiais duomenimis, surinkęs 97 proc. balsų. Kritikai kalbėjo apie „farsą“.

Egipto prezidento rinkimai vyks gruodžio 10–12 dienomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją