Nebus "jokių pokyčių konstitucinėje deklaracijoje", prezidento atstovas Yasseras Ali sakė žurnalistams po M.Mursi susitikimo su aukščiausio rango Egipto teisėjais, siekiant išspręsti šį ginčą.

Per tą susitikimą teisėjai išsakė susirūpinimą dėl ketvirtadienį paskelbtos prieštaringai vertinamo deklaracijos, leidžiančios M.Mursi paskelbti bet kokį įstatymą ar sprendimą, kurio negalėtų užginčyti teismai, sakė Y.Ali.

Tačiau jis pridūrė, kad M.Mursi siekė paaiškinti, kad bet kokie neatšaukiami sprendimai gali būti susiję tik su klausimais "dėl jo suverenių galių", taip pat pažymėjo, jog minėtas dekretas tėra laikinas.

Vienas teismų šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP, jog net jeigu teisinė neliečiamybė būtų taikoma tik prezidento suverenioms galioms, "kas tikriausiai būtų kompromisas, išlieka susirūpinimas, kad pats tekstas nebuvo pakeistas".

Pasitarimas su teisėjais įvyko opozicijos jėgų planuojamų protestų išvakarėse, nors Musulmonų brolija, iškėlusi M.Mursi į valdžią, atšaukė raginimą surengti prezidento šalininkų mitingą, baiminantis, kad tai gali išprovokuoti tolesnius susirėmimus.

Teismas ateinančią savaitę nagrinės ketvirtadienį paskelbto dekreto, suteikiančio M.Mursi naujus plačius įgaliojimus, teisėtumą, sakė vienas pareigūnas.

Prieš šį islamiškų pažiūrų lyderio žingsnį protestuojantys demonstrantai tęsia sėdimąjį protestą Kairo centrinėje Tahriro aikštėje.

Tuo tarpu šimtai gedinčių žmonių dalyvavo laidojant vieną prezidento partijos narį, kuris žuvo sekmadienį per susirėmimus prie partijos būstinės Nilo deltoje esančiame Damanhūro mieste.

Įpykę demonstrantai taip pat padegė Musulmonų brolijos įkurtos Laisvės ir teisingumo partijos (FJP) biurą.

Kaire tūkstančiai žmonių dalyvavo eitynėse laidojant Gaberą Salahą, Balandžio 6-osios judėjimo narį, kuris mirė praeitą savaitę nuo sužalojimų, patirtų per susirėmimus netoli Tahriro aikštės.

Šis judėjimas yra viena iš demokratijos šalininkų organizacijų, kurios kurstė pernai įvykusį sukilimą, per kurį buvo nuverstas ilgametis autoritarinis Egipto lyderis Hosni Mubarakas.

Dėl M.Mursi dekreto jo oponentai taip pat kaltino prezidentą, jog jis prisiima diktatoriaus galias.

Kai kurie teismai protestuodami nutraukė darbą; dėl streiko taip pat iš esmės susitarė žurnalistai.

Konstitucinėje deklaracijoje sakoma, kad prezidentas gali paskelbti "bet kokį sprendimą ar priemonę siekiant apginti revoliuciją" ir kad toks sprendimas būtų galutinis bei neskundžiamas.

Valstybės Tarybos, kuri yra aukščiausioji Egipto valdžios institucija, vadovo pavaduotojas Abdel Meguidas al Moqannenas sakė, kad administracinis teismas šį klausimą nagrinės gruodžio 4 dieną.

Įtakingas opozicijos veikėjas Mohamedas ElBaradei atmetė bet kokią galimybę rasti kompromisą su "prezidentu, kuris įveda diktatūrą", tačiau teisėjas Mahmudas Mekki sakė, kad gali būti tariamasi dėl išplėstų šalies vadovo galių apribojimo.

Sekmadienį M.Mursi pabrėžė, kad jo dekretas yra "laikino pobūdžio" ir galios tik kol bus priimta nauja konstitucija bei įvyks rinkimai.