Vien Egipto sostinėje Kaire pareigūnai į areštinę uždarė 560 žmonių.

Per protestus penktadienio vakarą, naujausiais BBC duomenimis, žuvo net 173 žmonės. Pranešama, kad vien 95 žmonės žuvo Kaire. Be to, net 1 330 žmonių buvo sužaloti, iš jų – 596 Egipto sostinėje.

M. Mursi šalininkai šį penktadienį paskelbė „Įniršio penktadieniu“. Jie rengė masinius protestus visoje šalyje. Nuverstojo prezidento rėmėjai protestuoja prieš brutalius saugumo pajėgų veiksmus, kai trečiadienį žuvo šimtai žmonių ir tūkstančiai buvo sužeisti.

Musulmonų brolija nežada sudėti rankų: protestuoti ragina ir šeštadienį

Atnaujinta 09.45 val.: „Įniršio penktadienį“ per susirėmimus tarp islamistų ir saugumo pajėgų žuvus daugiau nei 100 žmonių, Musulmonų brolija kviečia egiptiečius šeštadienį pradėti savaitės trukmės protestą, praneša „Reuters“. Neįbauginta kruvinų susirėmimų, kuriuose nuo trečiadienio jau žuvo 700 žmonių, brolija ragina nuverstojo prezidento M. Mursio šalininkus vėl išeiti į gatves.

„Nepritarimas perversmo režimui tapo islamistine, nacionaline ir etine pareiga, kurios negalime nevykdyti“, - skelbia Musulmonų brolija, kaltinanti Egipto kariuomenę neteisėtai nuvertus M. Mursį.

Dauguma Vakarų šalių, tarp jų ir Jungtinės Amerikos Valstijos, pasmerkė žudynes, tuo tarpu Saudo Arabija, palaikydama kariuomenės remiamą vyriausybę, apkaltino savo senus priešus - Musulmonų broliją - siekiu destabilizuoti Egiptą.

Laikinoji vyriausybė, remiama kariuomenės, nesutinka atsitraukti ir suteikė policijai leidimą naudoti ginklus. Jos teigimu, Egiptas atsako į teroristinius Musulmonų brolijos ketinimus. Pasak saugumo tarnybų, penktadienį žuvo mažiausiai 24 policijos pareigūnai, 15 policijos nuovadų buvo užpultos.

Liudininkų teigimu, M. Mursio šalininkai nusiaubė katalikų bažnyčią ir padegė anglikonų bažnyčią Malavio mieste. Musulmonų brolija šiuos kaltinimus neigia.

Kelias savaites rusenęs konfliktas tarp islamistų ir M. Mursi priešininkų paaštrėjo trečiadienį, kai saugumo pajėgos Kaire jėga likvidavo dvi Musulmonų brolijos protesto stovyklas. Vyriausybės duomenimis, tada žuvo 600 žmonių. Tačiau Musulmonų brolija kalba apie tūkstančius žuvusiųjų.

Kariai įžengė į Kairo mečetę, kur slėpėsi protestuotojai

Atnaujinta 10.13 val.: Egipto kariai šeštadienį įžengė į Kairo mečetę, kur po kruvinų susirėmimų dienos naktį pasislėpė islamiškų jėgų protestuotojai, per tiesioginę transliaciją parodė televizija.

Privati egiptiečių televizija „ONTV Live“ parodė, kaip kariai įžengia į tą mečetę, o „al Jazeera“ Egipto filialas savo interneto svetainėje parodė karius mečetės viduje.

Jie atrodė besiderantys su protestuotojai ir bandantys įtikinti juos išeiti.

Vienas mečetėje esantis protestuotojas AFP telefonu sakė, jog jie reikalauja, kad nebūtų areštuoti ar užpulti priešiškai nusiteikusių civilių gyventojų, kurie, kaip atrodo, susirinko lauke prie mečetės.

Europos lyderiai žada stiprų atsaką į Egipto krizę

Atnaujinta 11.55 val.: Europos lyderiai pažadėjo pasiųsti ryžtingą žinią dėl Egipte taikomų priemonių prieš nušalintojo islamiškų jėgų prezidento M. Mursio šalininkus ir kalba apie būtinybę persvarstyti savo santykius su šia šalimi.

Britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as, kuris telefonu surengė derybas dėl didėjančios krizės Egipte, paragino pasiųsti „ryžtingą Europos žinią“ ir sakė, kad Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai turėtų skubiai susitikti ir persvarstyti santykius su Egiptu, paskelbė F.Hollande'o biuras.

„Smurto ir represijų pabaiga, pagarba visų žmogaus teisėms ir dialogo Egipto viduje atnaujinimas privalo būti neatidėliotinas prioritetas, - sakoma po derybų paskelbtame Prancūzijos prezidentūros pareiškime. – Europos Sąjunga privalo paspartinti šiuos reikalavimus ir persvarstyti savo santykius su Egiptu“.

D. Camerono atstovas patvirtino, kad abu lyderiai aptarė „pasibaisėtinus įvykius Egipte ir tragišką gyvybių netekimą“.

„Jie sutarė, kad ES savo žinioje turėtų pasakyti aiškiai ir vieningai: smurtas privalo tuojau pat baigtis, turi būti politinis dialogas, įtraukiant visas šalis, kuris vestų prie tikros demokratijos“, - nurodė atstovas.

Pasak jo, ES užsienio reikalų ministrai kitą savaitę turėtų susitikti ir „apsvarstyti, kokių priemonių ES gali imtis siekdama aiškiai pasakyti, kad smurtas ir represijos yra nepriimtini“.

F. Hollande‘as apie Egipto krizę telefonu taip pat kalbėjosi su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Italijos premjeru Enrico Letta.

ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton paragino 28 valstybių bloką susitarti dėl „deramų priemonių“ reaguojant į krizę Egipte, kur penktadienį naujas smurtas pareikalavo mažiausiai 80 žmonių gyvybių.

Kitas numatytas ES užsienio reikalų ministrų susitikimas turi įvykti Vilniuje rugsėjo 6-7 dienomis, tačiau atrodo, kad aukščiausio lygio derybų būtinybė gali pribręsti greičiau.

Prancūzų užsienio reikalų ministras Laurent‘as Fabiusas perspėjo dėl „labai, labai nerimą keliančios situacijos“ visame regione.

„Egiptas yra absoliučiai svarbi šalis arabų pasaulyje“, - sakė jis radijui RTL.

BFMTV paklaustas, ar Egiptas atsidūrė prie pilietinio karo slenksčio, L. Fabiusas atsakė: „Esame netoli. Tikrai susiduriame su chaotiška situacija. Visokia rizika yra galima“.

Atnaujinta 12.52 val.: Pranešama, kad apie 12.30 val. Lietuvos laiku pareigūnai nusprendė šturmuoti mečetę, kur slėpėsi apie tūkstantis brolijos narių.

Manoma, kad mečetėje dar liko apie 400 žmonių, čia taip pat laikomi žuvusiųjų kūnai.

Atnaujinta 12.52 val.: Pranešama, kad apie 12.30 val. Lietuvos laiku pareigūnai nusprendė šturmuoti mečetę, kur slėpėsi apie tūkstantis brolijos narių. Tiesa, saugumo pajėgos islamistus paragino patiems išeiti iš mečetės, tačiau šie nesutinka ir tikina, jog jais nepasitiki.

Manoma, kad mečetėje dar liko apie 400 žmonių, čia taip pat laikomi žuvusiųjų kūnai.

Pranešama, kad Kairo mečetėje užsibarikadavę islamistai sutiko išeiti iš šventovės. Tiesa, ne visi – taikiai pasitraukti sutikusius asmenis išlydi saugumo pajėgų tarnybos.

Atnaujinta 13.54 val.: „Reuters“ praneša, kad penktadienį per neramumus buvo nužudytas vieno iš Musulmonų brolijos lyderių Mochamedo Badie 38 metų sūnus Ammaras Badie. Tuo metu jo tėvo, kuris yra kaltinamas prievartos kurstymu, buvimo vieta nėra žinoma.

Lietuvos kelionių organizatoriai atšaukė keliones

Atnaujinta 14.30 val.: Kelionių organizatoriai „Tez Tour“ ir „Novaturas“, vykdydami Užsienio reikalų ministerijos (URM) rekomendacijas, nuo šeštadienio atšaukia rugpjūčio 19 ir 26 d. skrydžius į Egiptą. Tuo metu URM turistus įspėja: padėtis Egipte ir toliau išlieka sudėtinga ir nenuspėjama.

Padėtis Lietuvos turistų pamėgtuose Raudonosios jūros kurortuose išlieka santykinai stabili, tačiau neprognozuojama.

Esantiems Egipte URM rekomenduoja būti budriems, palaikyti ryšį su kelionių organizatoriais, sekti vietinės valdžios pranešimus, vengti masinio susibūrimo vietų. Visą laiką su savimi turėti asmens dokumentą su nuotrauka. Rekomenduojame likti viešbučio zonoje ar kitoje saugioje vietoje.

„URM rekomenduoja nevykti į Egiptą, tikimasi, kad šio raginimo bus laikomasi ir keliones jau suplanavę asmenys ir keliones organizavusios bendrovės ras abi puses tenkinančius sprendimus“, - pažymima pranešime.

Raginimai susilaikyti nuo smurto – ir iš Lietuvos

Atnaujinta 14.40 val.: Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius smerkia besitęsiančius smurto proveržius Egipte ir šimtus aukų pareikalavusį neproporcingą jėgos naudojimą prieš demonstrantus. Ministras pakartotinai ragina konflikto dalyvius nenaudoti jėgos.

„Su dideliu nerimu ir apgailestavimu stebime įvykių raidą Egipte. Būtina nedelsiant nutraukti smurtą. Tik bendro sprendimo paieškos gali išvesti Egiptą iš esamos kritiškos ir pavojingos padėties“, – sako L. Linkevičius.

Kitą savaitę Briuselyje  planuojama neeilinė ES Užsienio reikalų taryba (ES užsienio reikalų ministrų susitikimas), skirta padėčiai Egipte aptarti.

Vien penktadienį žuvo 173 žmonės

Atnaujinta 14.52 val.: Naujausiais duomenimis, penktadienį žuvo 173 žmonės. Tokius duomenis, pasak BBC, oficialiai patvirtino pareigūnai.

Pranešama, kad vien 95 žmonės žuvo Kaire. Be to, net 1 330 žmonių buvo sužaloti, iš jų – 596 Egipto sostinėje.

Kenčia valdančiųjų šeimos nariai

Atnaujinta 16.00 val.: Egipto Musulmonų brolijos aukščiausiojo vadovo Mohammedo Badie sūnus žuvo penktadienį įsiplieskus smurtui tarp protestuotojų ir saugumo pajėgų, šeštadienį paskelbė Brolijos politinis sparnas.

"Ammaras, dr.Mohammedo Badie, Musulmonų brolijos aukščiausiojo vadovo, sūnus (žuvo) nuo kovinės amunicijos per vakar dienos žudynes Ramzio aikštėje", - sakoma Laisvės ir teisingumo partijos pareiškime.

Egipto pareigūnai areštavo Mohamedą al Zawahiri, „al Qaeda“ lyderio Aymano al Zawahiri brolį, - už paramą nušalintajam islamiškų jėgų prezidentui Mohamedui Mursi, šeštadienį AFP sakė saugumo šaltinis.

Brolis buvo areštuotas Gizos rajone šalia sostinės, kur gyvena, sakė šaltinis.

Prie Kairo mečetės, kur saugumo pajėgos ir įpykę gyventojai apsupo nušalintojo prezidento Mohamedo Mursi šalininkus, šeštadienį aidėjo šūviai, pranešė AFP korespondentas.

Valstybinė naujienų agentūra MENA pranešė, kad buvo šaudoma iš Fateho mečetės, o tiesioginiame televizijos reportaže iš įvykio vietos taip pat matėsi, kaip iš išorės šaudoma į mečetės minaretą.

Lietuvos diplomatijos vadovas pasmerkė smurto naudojimą Egipte

Atnaujinta 17.15 val.: Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pasmerkė smurto proveržius Egipte ir šimtus aukų pareikalavusį "neproporcingą jėgos naudojimą prieš demonstrantus".

Ministras dar kartą paragino konflikto dalyvius nenaudoti jėgos, šeštadienį pranešė URM.

"Su dideliu nerimu ir apgailestavimu stebime įvykių raidą Egipte. Būtina nedelsiant nutraukti smurtą. Tik bendro sprendimo paieškos gali išvesti Egiptą iš esamos kritiškos ir pavojingos padėties", – sakė L.Linkevičius.

Kitą savaitę Briuselyje planuojama neeilinė Europos Sąjungos Užsienio reikalų taryba, skirta padėčiai Egipte aptarti.

Šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis, daugelyje provincijų įvesta komendanto valanda.

Egipto saugumo pajėgos išvilko paskutinius mečetėje tebesiglaudusius protestuotojus

Atnaujinta 20.00 val.: Egipto saugumo pajėgos šeštadienį po susišaudymo privertė paskutinius protestuotojus palikti dramatiškos priepriešos vieta tapusią Kairo mečetę, pranešė AFP šaltinis saugumo struktūrose.

Kaip nurodoma, nušalintojo prezidento Mohamedo Mursi šalininkus iš Fateho mečetės netoli Ramzio aikštės laukan išvilko policininkai.

JAV ir jų sąjungininkės buvo priartėjusios prie taikos susitarimo Egipte

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės Europoje bei Persijos įlankoje prieš dvi savaites buvo priartėjusios prie Mohamedo Mursi šalininkų ir Egipto kariškių taikos susitarimo, šeštadienį rašo „The Washington Post“.

Tuo susitarimu nušalintojo prezidento šalininkai būtų buvę raginami nutraukti sėdimuosius protestus, mainais į valdžios pažadą nesigriebti smurto, rašo laikraštis, remdamasis Europos Sąjungos (ES) pasiuntiniu Egiptui Bernardino Leonu.

Taikos susitarimas, kuriame taip pat buvo numatytas tyrimas dėl abiejų stovyklų kaltinimų smurtu, turėjo sudaryti sąlygas laikinosios vyriausybės ir Musulmonų brolijos deryboms, tačiau buvusiam viceprezidentui Mohammedui El-Baradei tikriausiai nepavyko įtikinti armijos vado generolo Abdel Fattaho al Sisi su tuo sutikti, laikraščiui sakė B.Leonas.

Trečiadienį M.El-Baradei protestuodamas atsistatydino, kai vyriausybė pradėjo kruviną susidorojimą su protestuotojais.

Susitarimas, kaip rašo „The Washington Post“, buvo pasiūlytas po kelias savaites vykusių vizitų į Kairą ir diplomatų, tarp jų – B.Leono, JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojo Williamo Burnso, Kataro bei Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) užsienio reikalų ministrų, lobizmo.

"Tai buvo gana paprastas paketas, kurį mes keturi rėmėme", - sakė B.Leonas.