M. Mursi nori persvarstyti taikos sutartį su Izraeliu ir plėtoti santykius su Iranu, kad "būtų sukurta strateginė pusiausvyra" Artimuosiuose Rytuose, rodo interviu, kurį pirmadienį paskelbė iraniečių naujienų agentūra "Fars".

Tokie deklaruoti tikslai neabejotinai sukels didelį susirūpinimą Izraelyje ir Vašingtone, kuriems teks taikytis prie naujos Egipto krypties.

Ši kryptis taip pat gali padidinti Irano įtaką Artimuosiuose Rytuose - tokiu metu, kai įtampa tarp Teherano ir Vakarų yra padidėjusi.

"Persvarstysime Kemp Deivido susitarimą", - sekmadienį Kaire agentūrai "Fars" sakė M.Mursi, paminėdamas 1979 metų Egipto ir Izraelio taikos sutartį.

Interviu M.Mursi davė prieš pat jo rinkimų pergalės oficialų paskelbimą. Pasak jo, palestiniečių pabėgėlių grįžimo į namus, paliktus per 1948-ųjų arabų ir Izraelio karą ir per 1967-ųjų Šešių dienų karą, klausimas "yra labai svarbus".

Tačiau M.Mursi pridūrė: "Visi šie klausimai bus užbaigti per (ministrų) kabineto ir vyriausybines institucijas, nes aš pats vienas jokių sprendimų nepriimsiu".

M.Mursi taip pat sakė, jog yra pasirengęs gerinti santykius su Iranu. Ši islamo respublika diplomatinius santykius su Egiptu nutraukė 1980-aisiais, metai po to, kai Kairas pasirašė taikos susitarimą su žydų valstybe.

"Mano darbotvarkės dalis yra plėtoti Irano ir Egipto ryšius, kurie sukurs strateginę pusiausvyrą regione", - nurodė M.Mursi.

Nors M.Mursi atsistatydino iš Egipto Musulmonų brolijos, kad galėtų užimti prezidento postą, Izraelis nerimauja dėl jo išrinkimo ir baiminasi, kad jo islamiškos šaknys gali sukelti pavojų šaltai taikai tarp šių kaimynių.

Irano užsienio reikalų ministerija sekmadienį sveikino M.Mursi triumfą. Tačiau ministerijos pareiškime neminimas Irano ir Egipto diplomatinių ryšių atnaujinimas.

Žada būti visų egiptiečių lyderis

M.Mursi, pirmasis išrinktas šalies lyderis po to, kai pernai per sukilimą buvo nušalintas prezidentas Hosni Mubarakas, birželio viduryje įvykusiame antrajame rinkimų rate gavo 51,73 proc. balsų ir įveikė buvusį H.Mubarako premjerą Ahmedą Shafiqą.

"Būsiu prezidentas visiems egiptiečiams", - pareiškė M.Mursi kelios valandos po to, kai buvo paskelbtas rinkimų nugalėtoju.

"Raginu jus, didieji Egipto žmonės, ... stiprinti mūsų nacionalinę vienybę", - pareiškė jis ir nurodė, kad nacionalinė vienybė "yra vienintelė išeitis iš šių sunkių laikų".

M.Mursi, kuris pasitraukė iš Musulmonų brolijos, kad galėtų užimti prezidento postą, už pergalę taip pat padėkojo sukilimo "kankiniams". "Revoliucija tęsiasi", - pridūrė jis.

Šis 60 metų inžinierius taip pat pažadėjo gerbti tarptautines sutartis ir sakė: "Ateiname su taika". Egiptas yra pirmoji arabų valstybė, pasirašiusi taikos sutartį su Izraeliu, - tai įvyko 1979 metais.

Prezidento rinkimai buvo surengti po pusantrų metų trukusios kariškių vadovaujamos pereigos nuo H.Mubarako valdymo, kurią lydėjo politiniai neramumai ir kraujo liejimas.

Egipto spauda sveikina Mursi pergalę

Egipto spauda pirmadienį sveikina šalies "pirmojo civilinio prezidento", islamiškų jėgų atstovo M. Mursi, pergalę ir kai kurie laikraščiai rašo, kad "revoliucija", kuri pernai nuvertė H. Mubaraką, įveikė senojo režimo liekanas.

M.Mursi per itin atkaklius rinkimus gavo 51,7 proc. balsų ir įveikė varžovą Ahmedą Shafiqą, kuris buvo paskutinis H.Mubarako premjeras.

M.Mursi, Musulmonų brolijos aukšto rango narys, po jo pergalės paskelbimo sekmadienį pasitraukė iš šio judėjimo, tačiau vis tiek yra pirmasis islamiškų jėgų atstovas, vadovausiantis daugiausiai gyventojų turinčiai arabų pasaulio valstybei, taip pat - pirmasis jos prezidentas, iškilęs ne iš kariškių.

"Mursi yra pirmasis civilinis Egipto prezidentas", - skelbia nepriklausomas dienraštis "al Masry al Youm". Panašią antraštę pirmajame puslapyje skelbia vyriausybės dienraštis "al Ahram".

Kariškiai, kurie valdžią perėmė po H.Mubarako nuvertimo praėjusių metų pradžioje, ją naujajam prezidentui turi perduoti iki šio mėnesio pabaigos, nors ir pasiliks daug įgaliojimų.

"Revoliucija ateina į prezidentūros rūmus", - pirmajame puslapyje skelbia nepriklausomas "al Shorouk".

Nepriklausomas ir kariškių atžvilgiu kritiškas laikraštis "al Tahrir" rašo: "Svarbu tai, kad jis yra pirmasis prezidentas ne iš kariškių ir įveikė paskutinius Mubarako įpėdinius".

Šis laikraštis sveikina išrinktąjį prezidentą, bet prašo jo pasirinkti tokius premjerą ir viceprezidentus, kurie nebūtų Musulmonų brolijos nariai, taip pat - ištiesti ranką krikščionims, kurie sudaro maždaug 10 proc. iš 82 mln. šalies gyventojų.

Pasveikino ir varžovas

JAV prezidentas Barackas Obama pasveikino M.Mursi su pergale ir pažadėjo savo šalies paramą Egipto perėjimui prie demokratijos.

B.Obama taip pat paskambino A.Shafiqui, kad padrąsintų jį toliau remti demokratinį procesą "ir dirbti dėl Egipto liaudies suvienijimo".

Pralaimėjęs kandidatas A.Shafiqas, kurį daugelis laikė kariškių kandidatu, drauge su šalies kariniu valdytoju feldmaršalu Husseinu Tantawi pasveikino M.Mursi, pranešė oficialioji naujienų agentūra MENA.

Koptų Bažnyčios, kurios nariai baiminosi islamiškų jėgų iškilimo, laikinasis vadovas taip pat pasveikino M.Mursi.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas paragino laimėtoją kurti stiprias, nepriklausomas institucijas ir plėtoti demokratiją, o Europos Sąjunga paragino jį užmegzti ryšį su visomis kitomis politinėmis ir socialinėmis grupėmis.

Vieni baiminosi režimo sugrįžimo, kiti - religijos įtakos politikai

Po M.Mursi pergalės Musulmonų brolija paskelbė, kad jis atsistatydino iš savo postų šiame judėjime ir jo Laisvės ir teisingumo partijoje, kuriai vadovavo.

A.Shafiqo šalininkai, kurie išklausyti rinkimų rezultatų buvo susirinkę su jo rinkimų kampanijos komanda Kairo pakraštyje, labai nusivylė. Kai kurios moterys šaukė, kitos verkė, o keli vyrai išgirdę rezultatus susiėmė rankomis galvas.

Prieš rezultatų paskelbimą sostinėje tvyrojo įtampa, judrumu garsėjančios Kairo gatvės buvo ištuštėjusios, nedirbo parduotuvės ir mokyklos. Mieste buvo dislokuotos papildomos armijos ir policijos pajėgos, danguje skraidė kariškių sraigtasparniai. Prie parlamento vedanti gatvė buvo uždaryta, buvo sustiprintas saugumas prie svarbiausių institucijų.

Šie prezidento rinkimai suskaldė visuomenę. Kai kas baiminosi, kad su A.Shafiqo pergale grįžtų senasis režimas, o kiti norėjo, kad religija liktų už politikos ribų, ir nuogąstavo, kad Musulmonų brolija suvaržys asmens laisves.

A.Shafiqas rinkimuose dalyvavo su stipria įstatymo ir tvarkos programa, žadėjo atkurti saugumą ir stabilumą. Jis pats yra atsargos generolas, bet kaip H.Mubarako laikų premjeras jis nepatinka aktyvistams, kurie vadovavo 2011 metų sukilimui.

Išrinktasis prezidentas M.Mursi buvo islamiškų jėgų atsarginis kandidatas, iškeltas po to, kai buvo diskvalifikuotas jų lyderio pavaduotojas Khairatas El Shateras.

Savo rinkimų kampanijos metu M.Mursi stengėsi išsklaidyti pasaulietiškų grupių ir nemažos krikščionių koptų bendruomenės nuogąstavimus žadėdamas įvairialypę ir visus įtraukiančią politinę sistemą.

Ir M.Mursi, ir A.Shafiqas buvo paskelbę savo pergalę šiuose rinkimuose, o dar labiau įtampa išaugo, kai rinkimų komisija atidėjo oficialių rezultatų paskelbimą. Iš pradžių rezultatus buvo planuojama paskelbti ketvirtadienį.

Vis dėlto Musulmonų brolijos ir kariškių ginčas lieka neišspręstas. Brolija yra atmetusi kariškių konstitucinę deklaraciją, kuria paleidžiamas islamiškų jėgų dominuojamas parlamentas, o armijai suteikiama svari įtaka vyriausybės politikai ir naujos konstitucijos kontrolė.

Dėl to iš esmės Brolija netenka visų po liaudies sukilimo iškovotų pasiekimų.

Deklaracija buvo priimta vos kelios dienos po to, kai Teisingumo ministerija suteikė armijai įgaliojimus vykdyti areštus.

Izraelio žiniasklaida baiminasi Egipto islamiškų jėgų tamsos

 Izraelio žiniasklaida pirmadienį kone vieningai reiškia susirūpinimą dėl Musulmonų Brolijos kandidato M. Mursi  pergalės Egipto prezidento rinkimuose ir perspėja dėl sunkios naujos realybės.

"Tamsa Egipte", - skelbia populiariausio laikraščio "Yediot Aharonot" antraštė, o komentatorė Smadar Peri toliau rašo, kad M.Mursi pergalė yra pavojinga Izraeliui.

"Mūsų požiūriu, kai prezidentūros rūmai Kaire pirmą kartą dažomi islamo spalvomis, tai yra juoda ir tamsi diena", - rašo ji.

Analitikas Alexas Fishmanas tame pačiame laikraštyje teigia, jog M.Mursi pergalė reiškia, kad "viskas įmanoma, o ateitis yra neaiški".

"Naujieji Artimieji Rytai. Baimė tapo realybe, Musulmonų brolija - valdžioje Egipte", - apgailestauja dienraštis "Maariv".

Kairiosios pakraipos "Haaretz" M.Mursi pergalei skiria didelę savo pirmojo puslapio dalį ir pažymi, jog Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sekmadienį vakare paskelbė pareiškimą, kuriame sako, kad žydų valstybė "gerbia šiuos rezultatus".

"Izraelis tikisi toliau bendradarbiauti su Egipto vyriausybe taikos sutarties pagrindu", - sakoma B.Netanyahu atstovų pareiškime.