Per tipiškai vykstančią ataką minia vyrų staigiai apsupa pavienes moteris, jas graibo ir mėgina nuplėšti drabužius. Kai kurios moterys per tokius užpuolimus buvo išrengtos nuogai, o viena buvo išžaginta, teigia aktyvistės.

Nuo ketvirtadienio 12-oje iš 21 Egipto provincijų į gatves išėjo šimtai tūkstančių žmonių. Praėjus dvejiems metams nuo revoliucijos, nuvertusios Hosni Mubaraką, žmonės protestavo prieš naująjį šalies prezidentą Mohamedą Mursi, Musulmonų broliją ir policijos brutalumą, rašo „The Guardian“.

Praėjusį vakarą M Mursi trijose Sueco kanalo provincijose – Port Saide, Ismailijoje ir Suece, kurioms stipriausiai smogė naujausias politinis smurtas, - paskelbė 30 dienų galiosiančią nepaprastąją padėtį ir komendanto valandą.

Per pastarąsias keturias dienas Aleksandrijos, Sueco ir Mahalos miestuose per susirėmimus žuvo daugiau kaip 40 žmonių, o dar daugiau kaip 500 buvo sužeisti. Šeštadienį, sausio 26 dieną, vyriausybė prarado prie Viduržemio jūros esančio Port Saido kontrolę, kai užkietėję futbolo sirgaliai sukėlė riaušes už tai, jog, jų įsitikinimu, saugumo pajėgos pavertė juos atpirkimo ožiais dėl praėjusių metų vasarį per vieną futbolo mačą masiškai žuvusių žmonių.

Per šeštadienio riaušes žuvo 32 žmonės, o sekmadienį, sausio 27 dieną, policijai įsikišus į laidotuvių eitynes, skirtas dieną prieš tai žuvusioms aukoms, smurtas prasiveržė dar kartą, praneša valstybinė žiniasklaida.

Kitur islamistų lyderis Tareqas el-Zomras užsiminė, kad jo pasekėjai gali pradėti kurti savas karines formuotes, kad „užkirstų kelią agresijai prieš nekaltus piliečius“.

„Šis penktadienis buvo vienas blogiausių (seksualinio smurto atžvilgiu – aut. past.)“, - sakė lapkričio mėnesį įkurtos organizacijos „Operacija prieš seksualinį priekabiavimą“ (angl. Operation Anti-Sexual Harassment, OpAntiSH), Tahriro aikštėje teikiančios pagalbą seksualinio smurto aukoms, atstovė spaudai Leil Zahra Mortada.

„Visi atvejai buvo tikrai, tikrai siaubingi, - „The Guardian“ sakė L. Z. Mortada. – Pats siaubingiausias atvejis, kurį mums teko spręsti, buvo susijęs su ginklu, kuriuo buvo pasikėsinta į intymias užpultos moters kūno dalis“.

OpAntiSH padėjo 16 moterų, o dar viena gelbėjimo grupė „Tahrir Bodyguard“ išgelbėjo 9 moteris. Taigi iš viso seksualinį smurtą patyrė 25 moterys, nors abi organizacijos girdėjo pranešimų, jog buvo užpultos dar mažiausiai devynios moterys.

Šią savaitę prie Tahriro aikštės išžaginta moteris lapkričio mėnesį internete buvo paskelbusi šiurpius prisiminimus apie savo patirtį.

Kas rengia tokias atakas, tiksliai nežinoma, bet OpAntiSH mano, kad jas organizuoja protestams nepritariantys asmenys.

„Manome, kad jos turi būti organizuojamos, nes jos vyksta tose pačiose Tahriro aikštės vietose, naudojant tą patį braižą“, - sakė L. Z. Mortada. Ji pridūrė, kad jų organizacijos surinkti liudijimai labai primena ankstesnes atakas, kurias, kaip manoma, provokuodavo slaptoji policija.