Prieš dvi savaitės Kaire atidaryto kanalo „Maria TV“ studijose vilkinčios juodais drabužiais, aklinai užsidengusios veidą ir netgi pirštines mūvinčios dvi darbuotojos aptarinėja dienos laidas.

Kanalą pavadino vienos iš pranašo Mahometo žmonų vardu, jame dirba tik moterys. Laidų vedėjos pasirodo tik su kūno, galvos ir veidų apdangalais. Pirmas toks atvejis Egipto televizijoje, kuri šiaip garsėja seksualiomis muilo operų aktorėmis.

„Svarbiausias kanalo tikslas – parodyti visuomenei, kad yra aktyvių nikabus nešiojančių moterų, kurios atlieką tam tikrą vaidmenį visuomenėje, kurios gali sėkmingai darbuotis, būti gydytojomis, inžinierėmis, žiniasklaidos darbuotojomis“, – sakė kanalo atstovė Abeer Shaheer.

Iki pernai metų revoliucijos, per kurią buvo nuverstas prezidentas Hosni Mubarakas ir į valdžią atėjo Musulmonų brolijos narys Mohamedas Mursi, islamišką galvos ir veido dangalą nešiojančios moterys negalėjo nė pasvajoti apie darbą žiniasklaidoje.

„Mus dešimtmečius engė. Neįleisdavo mūsų į tam tikras vietas, kitaip su mumis elgdavosi universitetuose ir valstybinėse institucijose vien tik todėl, kad nusprendėme pasinaudoti laisve ir įnešti religingumo, dėvėdamos tai, kas dera prie islamo“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Egipte dauguma musulmonių dėvi hidžabą, kuris dengia plaukus. Tiesa, Kairo gatvėse populiarėja nikabai, dengiantys visą veidą.

Na, jei veido neturi matytis, kodėl neiti dirbti į radiją?

„Yra taip sakančių. – teigė A. Shaheer. – Visgi jiems nepatinka, kad nesimato veido, kūno kalbos. O mes sakome – žiūrint (laidą) svarbiausia turinys, o ne kaip atrodo vedėja.“