Egipte dėl religijos išniekinimo iškelta jau ne viena tokia byla.

Pastaruoju metu Egipte išpuolių prie islamą itin padaugėjo, nepagarbiu elgesiu dažniausiai kaltinami krikščionys. Manoma, jog tai susiję su Amerikoje sukurta antiislamiška juosta.

Tokių atvejų yra buvę ir anksčiau, tačiau suintensyvėjęs siekis tokius prasižengėlius traukti baudžiamojon atsakomybėm kelia nerimą dėl žodžio laisvės apribojimų ir stiprėjančios Egipte gyvenančių itin konservatyvių musulmonų galios.

Šis atvejis unikalus, nes kaltinamieji – nepilnamečiai. Devynerių ir dešimties metų berniukai buvo sulaikyti antradienį Egipto pietuose. Jie už grotų praleis 15 dienų, o kaltintojai per tą laiką privalo nuodugniai ištirti kaltinimus.

Nuo 2011 metų revoliucijos šalyje užfiksuota 17 religijos paniekinimo atvejų. Per pastarąsias savaites – net penki atvejai, teigia Egipto asmens teisių gynimo iniciatyvos specialistai.

Praeitą savaitę buvo sulaikyta ir apklausta koptų bažnyčiai priklausanti mokytoja – jos mokiniai moterį apkaltino per pamoką nepagarbiai kalbėjus apie pranašą Mahometą. Mokytoja buvo paleista į laisvę, tačiau pareigūnai jos iš savo akiračio nepaleidžia, tvirtina žmogaus teisių gynimo aktyvistai.

Dar vienas koptų bažnyčios narys Alberas Saberis teisiamas už tai, kad savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ skelbė medžiagą, įžeidžiančią islamą. Jis buvo sulaikytas kaimynams pasiskundus esą jis paviešino antiislamišką juostą, bet tyrėjams to nustatyti nepavyko. Nepaisant to, po kelių dienų jam pateikti kaltinimai religijos įžeidimu. Teismas prasidėjo praeitą savaitę.

Atvejai, kai prieš teismą stoja krikščionybę paniekinę asmenys, labai reti. Šiuo metu teisiama musulmonė mokytoja, kuri dėl rugsėjį paviešintos antiislamiškos juostos protesto metu suplėšė Bibliją.

Už religijos įžeidimą Egipte gresia maksimali penkerių metų laisvės atėmimo bausmė. Pasirodžius minėtajam filmui, kai kurių musulmoniškų valstybių lyderiai, tarp kurių ir Egipto, pradėjo reikalauti tarptautinės teisės aktų, religijos įžeidimą prilyginsiančių nusikaltimui.