„Esu prislėgtas ir įtūžęs“ dėl paskelbto nuosprendžio, P.Greste rašo savo pranešime, kurį jis perdavė savo broliams Mike'ui ir Andrew, aplankiusiam jį Kairo kalėjime kitą dieną po bausmės paskyrimo. Tas pranešimas ketvirtadienį buvo paskelbtas socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Free Peter Greste“ („Laisvę Peteriui Greste“).

P.Greste ir jo bendradarbis – Egipto ir Kanados pilietybę turintis Mohamedas Fadelas Fahmy – pirmadienį buvo nuteisti kalėti po septynerius metus dėl pagalbos uždraustai Musulmonų brolijai ir „klaidinančių naujienų platinimą“.

Jų prodiuseriui Baherui Mohamedui paskelbti du nuosprendžiai: septyneri ir treji metai laisvės atėmimo pagal nutartį, išprovokavusią tarptautinės bendruomenės pasipiktinimą ir nuogąstavimus dėl didėjančių žiniasklaidos laisvės varžymų Egipte.

11 iš 20 kaltinamųjų šioje byloje buvo nuteisti jiems nedalyvaujant – įskaitant vieną olandų ir du britų žurnalistus. Teismas jiems skyrė po 10 metų laisvės atėmimo.

„Per šią bylą prokuroras nuolat nesugebėdavo pateikti nors vieną konkretų įrodymą, pagrindžiantį mums iškeltus piktinančius kaltinimus“, – sakoma P.Greste pranešime, paskelbtame „Facebook“ paskyroje.

„Tuo metu mūsų advokatai atkreipė dėmesį į nesuskaičiuojamą daugybę procedūrinių klaidų, pažeidimų ir piktnaudžiavimų teisiniu procesu, dėl kurių visa ši byla jau daug kartų turėjo būti atmesta teismo“, – pridūrė jis.

Savo pranešime buvęs Didžiosios Britanijos transliuotojo BBC reporteris sakė ketinantis apsvarstyti visas galimybes, kurios leistų atšaukti jam skirtą nuosprendį.

„Nutartis patvirtina, kad mūsų teismas nebuvo susijęs vien su mums iškeltai kaltinimais, – sakoma pranešime, kurį žurnalisto broliai surašė iš atminties, nes jiems nebuvo leista į kalėjimą įsinešti rašomosios medžiagos. – Tai buvo mėginimas pasinaudoti teismu, siekiant įbauginti ir nutildyti kritikuojančius balsus žiniasklaidoje.“

„Būtent todėl žinau, kad mūsų laisvė ir, dar svarbiau, Egipto žiniasklaidos laisvė, niekada neateis be triukšmingo, nuolatinio spaudimo, vykdomo asmenų, žmogaus teisių organizacijų, vyriausybių ir visų, kurie supranta fundamentalią žiniasklaidos laisvės svarbą gležnai Egipto demokratijai.“

Australija ir Jungtinės Valstijos vadovauja raginimams, kad Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi suteiktų malonę tiems žurnalistams, nors naujasis lyderis sakė, kad valdžia nesikiš į teismų darbą.

Nuo praeitų metų liepos, kai armija nuvertė islamiškų pažiūrų prezidentą Mohamedą Mursi, Egipto valdžia piktindavosi, kaip „al Jazeera“ nušviečia jos vykdomą pražūtingą susidorojimą su ankstesnio lyderio šalininkais.

Kairas šią arabų pasaulio palydovinę televiziją laiko Kataro valdžios ruporu ir kaltina Dohą palaikant M.Mursi Musulmonų broliją. Tuo tarpu tas emyratas atvirai smerkia islamiškų jėgų ir jų šalininkų persekiojimą Egipte.