"Revoliucija Egipte yra kertinis akmuo Arabų pavasaryje, prasidėjusi po kelių dienų nuo (sukilimo) Tunise, kurią lydėjo (revoliucijos) Libijoje ir Jemene, o dabar - revoliucija Sirijoje prieš jos despotišką režimą", - M.Mursi sakė per Neprisijungusiųjų šalių judėjimo (NAM) viršūnių susitikimą, kuriame dalyvauja Irano aukščiausiasis lyderis ir prezidentas.

"Palestinos ir Sirijos žmonės aktyviai siekia laisvės, orumo ir žmogiško teisingumo", - pareiškė jis, pridūręs, kad "Egiptas pasiruošęs dirbti su visais, kad būtų sustabdytas kraujo liejimas".

M.Mursi žodžiai, kad konfliktas Sirijoje yra "revoliucija" prieš despotiškus valdytojus, kertasi su Teherano ir Damasko pozicija, jog šis sukilimas nepriskirtinas prie Arabų pavasario ir iš esmės yra kurstomas užsienio finansuojamų "teroristų", veikiančių JAV ir kai kurių Artimųjų Rytų šalių vardu.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei ir prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas ne kartą gyrė Arabų pavasario sukilimus kaip "islamiškąjį atbudimą", įkvėptą Irane 1979 metais įvykusios islamo revoliucijos. Pasak jų, sukilimas Sirijoje yra kitoks atvejis.

Kairas jau kelis kartus išsakė palaikymą Sirijos sukilėliams, sakydamas, kad laiko šį konfliktą Arabų pavasario, nuvertusio autoritarinius režimus Tunise, Libijoje ir Egipte, dalimi. M.Mursi, kuris anksčiau buvo Egipto Musulmonų brolijos veikėjas, buvo išrinktas į valdžią po jo šalyje įvykusios revoliucijos.

Sirijos delegacija išėjo iš susitikimo, Egipto prezidentui pradėjus kritikuoti Damaską

Sirijos delegacija išėjo iš Teherane vykstančio Neprisijungusiųjų šalių judėjimo (NAM) viršūnių susitikimo, kai Egipto prezidentas Mohamedas Mursi pradėjo sakyti kalbą, kurioje Damasko režimą vadino despotišku, pranešė valstybinė Egipto žiniasklaida.

"Sirijos delegacija pasišalino, kai prezidentas Mursi pradėjo aptarinėti Sirijos temą", - nurodė valstybinė naujienų agentūra MENA.

Sirija kaltina Egiptą kruvino smurto kurstymu

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas Muallemas apkaltino Egipto prezidentą Mohamedą Mursi, esą savo kalboje Neprisijungusių valstybių vadovų susitikime Teherane ketvirtadienį šis kurstė tęsti smurtavimą Sirijoje.

M.Mursi kalba, kurioje jis pasmerkė Damasko režimą ir dėl kurios Sirijos delegacija paliko salę, prilygsta "kišimuisi į Sirijos vidaus reikalus ir... kursto kraujo liejimą Sirijoje", sakė W.Muallemas.