P.Greste ir Egipto bei Kanados pilietybę turintis Mohamedas Fadelas Fahmy buvo nuteisti kalėti septynerius metus, o prodiuseriui Baherui Mohamedui teismas paskelbė du nuosprendžius, numatančius septynerių ir trejų metų įkalinimą.

Devyni kaltinamieji, kurie buvo teisiami jiems nedalyvaujant (tarp jų tris užsieniečiai žurnalistai), buvo nuteisti kalėti 10 metų, o dar du buvo išteisinti.

Praeitų metų liepą armijai nuvertus islamiškų pažiūrų prezidentą Mohamedą Mursi, Egipto vyriausybė vis labiau tūžo ant Katare įsikūrusios televizijos, nušviečiančios kruvinas represijas prieš buvusio lyderio šalininkus.

Pareigūnai teigia, kad „al Jazeera“ yra Kataro vyriausybės ruporas, o Dohą kaltina palaikant M.Mursi Musulmonų broliją. Kataras atvirai smerkia to islamiško judėjimo šalininkų persekiojimą, pareikalavusį jau per 1 400 žmonių gyvybių.

Nyderlandai iškvietė pasiaiškinti Egipto ambasadorių

Nyderlandai iškvietė Egipto ambasadorių dėl pirmadienį Kairo teismo paskelbto griežto nuosprendžio keliems žurnalistams, tarp jų vienai olandei, kurie buvo nuteisti už tariamą pagalbą uždraustai Musulmonų brolijai.

Nyderlandai taip pat nurodė, jog kels šį klausimą diskusijose su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis.

„Iškviečiau Egipto ambasadorių į ministeriją ir kelsiu šį klausimą per susitikimą su mano kolegomis iš Europos Sąjungos Liuksemburge“, - rašoma užsienio reikalų ministro Franko Timmermanso paskelbtame pareiškime.

Ministras pridūrė, kad olandų žurnalistei Renai Netjes, kuri buvo teisiama jai nedalyvaujant, nebuvo garantuotas sąžiningas teismo procesas.

Latvija pasmerkė bausmes žurnalistams

Latvija pirmadienį prisijungė prie kitų šalių, pasmerkusių Kairo teismo skirtą septynerių metų laisvės atėmimo bausmę žurnalistui Peteriui Grestei ir dviems jo kolegoms iš „Al-Jazeera“ televizijos.

Užsienio reikalų ministerija mano, kad teisminiame procese nebuvo atsižvelgta į aplinkybes, susijusias su Peterio Grestės sulaikymu, tokias kaip tiesioginių įrodymų stoka“, – sakoma ministerijos išplatintame pareiškime spaudai, kuriame priduriama, kad ministerija „giliai apgailestauja“ dėl nuosprendžio P.Grestei, kuris turi dvigubą Australijos ir Latvijos pilietybę.

ES ir NATO priklausanti Latvija taip pat pranešė bendradarbiausianti su Briuseliu ir Australija, siekiant žurnalisto išlaisvinimo, ir išreiškė viltį, kad naujasis Egipto prezidentas Abdel Fattahas el-Sisi asmeniškai pasidomės šia byla, „skatindamas išraiškos laisvę“.

Australijoje gimęs P.Grestė, kurio tėvas yra kilęs iš Latvijos, šios šalies pilietybę gavo dešimtajame dešimtmetyje.

Nors Latvijos paso jis neatsiėmė, tačiau oficialiai turi Latvijos ir Australijos pilietybes, o Latvijos diplomatai, tarp jų ir užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius, pradėjo jo išlaisvinimo kampaniją.