Trečiadienį Egipto oficialiajame leidinyje paskelbtame įsake nurodoma, kad buvo priimta „globali nacionalinės strategija“ ir įsteigiama „nacionalinė taryba kovai su terorizmu ir ekstremizmu“.

Tarybai pirmininkaus šalies prezidentas Abdel Fattahas al Sisi, joje dirbs sunitų dvasinės minties centro „al Azhar“ – aukščiausio religinio sunitų autoriteto Egipte – šeichas, koptų popiežius, parlamento pirmininkas, premjeras ir ministrų kabineto nariai, tarp jų – jaunimo ir sporto ministras.

Pagrindiniai jos uždaviniai bus plėtoti „darbo galimybes ekstremizmo paveiktuose regionuose“, aiškintis pramoninių zonų ir įstatymų pataisų perspektyvas.

Egiptas grumiasi su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vietos grupuote, aktyviai veikiančia Šiaurės Sinajaus provincijoje. Nuo 2013 metų, kai kariškiai nušalino A. F. al Sisi pirmtaką, islamiškų jėgų remtą prezidentą Mohamedą Mursi, šioje provincijoje buvo nužudyta šimtai karių ir policininkų.

Tuo pačiu metu kitose šalies vietose saugumo pajėgas puldinėjo naujos grupuotės, tarp jų – ekstremistų judėjimas „Hasam“. Pastarasis, pasak vyriausybės, yra susijęs su uždrausta M. Mursi Musulmonų brolija.

Nuo gruodžio IS kovotojai Egipte per išpuolius, įskaitant šaudynes ir sprogdinimus bažnyčiose, nužudė dešimtis koptų. Grupuotė grasino rengti naujų išpuolių.