Vakarų Afrikoje ebola sergantys asmenys priversti nepaisyti karantino ir savarankiškai ieškoti maisto. Tokiu būdu kyla didelė grėsmė, kad liga sparčiai plis, susirūpinimą reiškia humanitarinės pagalbos organizacijos, skelbia „Sky News“.

Humanitarinės pagalbos agentūros, bendradarbiaujančios su Nelaimių ir nepaprastųjų situacijų valdymo komitetu (DEC), iš visų jėgų stengiasi parūpinti maistu dėl ebolos stebimiems asmenims ir neleisti jiems palikti klinikų.

Siera Leonėje taikoma valstybinė programa, kurioje numatytas maitinimas dėl ebolos stebimiems ir ja sergantiems asmenims, neduoda reikiamos naudos. Savanoriams darosi vis sunkiau pavalgydinti 2100 žmonių, esančių vien vakarinėse Siera Leonės teritorijose, teigia humanitarinės organizacijos „Christian Aid“ atstovai. Organizacijos atstovė šalyje Jeanne Kamara teigia: „Tai didelė problema. Ebola sergantys asmenys priversti savarankiškai ieškoti maisto, jie kelia grėsmę sveikiesiems. Jie bendrauja su sveikais žmonėmis turguose, vyksta kontaktas, liga plinta. Privalome skubiai maistu aprūpinti sergančiuosius ir taip išgelbėti daugiau žmonių“.

Kai kuriose šalies teritorijose ribojamas judėjimas, todėl sunkvežimiai su maisto produktais ne visada pasiekia tuos, kuriems to labiausiai reikia.

Vien britai DEC kampanijai paaukojo 5 mln. svarų (22,07 mln. Lt). Prieš tai tokią pačią sumą kovai su ebola skyrė Jungtinės Karalystės vyriausybė.

Dar viena problema – nuogąstavimas, kokią įtaką ebola turės vaikų švietimui.

„ActionAid“ atstovas Mike‘as Noyesas teigia: „Šiuo metu visos mokyklos Liberijoje yra uždarytos, vaikai nesimoko. Neaišku, kiek tokia situacija užtruks. Tėvai labai sunerimę. Dauguma šeimų neišgali savo atžaloms samdyti mokytojų. Kiti paprasčiausiai bijo tai daryti – vėlgi dėl ligos. Liberijoje ir Siera Leonėje karantino sąlygomis šiuo metu gyvenantys vaikai labai persigandę ir neramūs“.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, ebola visame pasaulyje jau pražudė apie 5 tūkst. žmonių, tiek pat šia liga serga.