Buvęs JAV Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas norą padėti Brazilijos Senatui jo tyrime pareiškė „atvirame laiške Brazilijos žmonėms“, kurį išspausdino „Folha de Sao Paulo“.

Šiame laiške laikinai prieglobstį Rusijoje radęs E.Snowdenas rašo, kad, kol nebus gavęs nuolatinio prieglobsčio, JAV vyriausybė ir toliau varžys jo galimybes atvirai kalbėti.

Dirbdamas NSA kontraktininku E.Snowdenas nutekino didžiulį kiekį griežtai įslaptintų dokumentų ir atskleidė didžiulio masto NSA žvalgybos veiklą – telefoninių pokalbių ir elektroninės korespondencijos šnipinėjimą, kuris buvo vykdomas įvairiose pasaulio šalyse, tarp jų ir Brazilijoje.

E.Snowdenas savo laiške tiesiogiai prieglobsčio neprašo, bet, pasak laikraščio, tikrasis jo tikslas yra atvykti į Braziliją. Laikraštis cituoja žurnalistą Glenną Greenwaldą, kuris dirba Brazilijoje ir yra daug rašęs apie E.Snowdeno paviešintus dokumentus.

Brazilija turi senas prieglobsčio teikimo tradicijas.

E.Snowdenas giria griežtą Brazilijos reakciją į žinią, kad ši šalis buvo tarp kitų NSA šnipinėtų valstybių. Apie tokią veiklą sužinojusi prezidentė Dilma Rousseff spalio mėnesį atšaukė planuotą vizitą į Vašingtoną.

Vienas iš JAV žvalgybos taikinių buvo pati D.Rousseff – šnipinėti jos pokalbiai mobiliuoju telefonu, taip pat buvo sekama valstybinė naftos kompanija „Petrobras“ ir paprasti šalies piliečiai.