Leidinys „New Zealand Herald“ pranešė, kad šalis rinko skambučių, elektroninių laiškų, žiniasklaidos žinučių informaciją. Duomenimis buvo dalijamasi su kitomis „Five Eyes“ tinklo šalimis: JAV, Australija, Didžiąja Britanija ir Kanada. Šio aljanso narės susitarusios nevykdyti žvalgybos viena prieš kitą.

E. Snowdenas 2013 m. paviešino didelės apimties slaptų JAV Nacionalinės saugumo tarnybos (NST) dokumentų.

Ketvirtadienį paviešinti dokumentai atskleidė, kad Naujosios Zelandijos žvalgybos agentūra (GCSB) naudojosi Vaihopajaus baze Pietų saloje, kad galėtų šnipinėti sąjungininkes regione.

Pagrindiniai žvalgybos taikiniai: Fidžis, Papua Naujoji Gvinėja, Saliamono salos, Nauru, Samoa, Vanuatu, Kiribatis, Naujoji Kaledonija, Tonga ir Prancūzijos Polinezija.

Pasak amerikiečių tinklalapio „The Intercept“, paviešinusio dokumentus bendrai su „New Zealand Herald“, bazė visa galia vykdė slaptus pasiklausymus. Ji išsaugodavusi visų ryšių turinį ir metaduomenis.

Surinkta informacija buvo prieinama NST analitikams per kontroversišką agentūros „XKeyscore“ kompiuterinę programą, apie kurią buvo atskleista per pirminį duomenų paviešinimą 2013 m.

Naujosios Zelandijos premjeras Johnas Key nurodė, kad pranešimuose gausu klaidų ir klaidingų prielaidų, tačiau jų nedetalizavo.

Anot jo, žvalgyba vykdyta Naujosios Zelandijos piliečių labui ir saugumui. Premjeras pridūrė, neva būtų kvaila, jei žvalgybos agentūra nevykdytų savo darbo, nepaisant to, kad gyventojai moka mokesčius.

Naujosios Zelandijos opozicinės Darbo partijos lyderis Andrew Little teigė pritariąs saugumo tarnybų darbui ginti šalį, tačiau jis buvo pritrenktas surinktos informacijos mastu. Kalbėdamas Naujosios Zelandijos radijui, E. Litlis pažymėjo, kad GCSB veikiausiai „siurbė“ informaciją ir „teikė“ ją Jungtinėms Valstijoms.