50-metei Colleen LaRose grėsė įkalinimo iki gyvos galvos bausmė. Tačiau teisėja Petrese Tucker sutiko su vyriausybės prašymu skirti švelnesnę bausmę, nes kaltinamoji glaudžiai bendradarbiavo su tyrėjais.

Vis dėlto prokurorai reikalavo dešimtmečiams pasiųsti C.LaRose už grotų, nes mano, jog ši moteris tebėra pavojinga.

Valstybės paskirtas advokatas Markas Wilsonas sakė, kad C.LaRose galiausiai suprato tikruosius, taikiuosius islamo principus, ir tvirtino, jog „iš esmės nėra jokių galimybių, kad ji kada nors ateityje dalyvautų džihade“.

Pensburgo miestelyje Pensilvanijoje gyvenusi C.LaRose, internete vadinusi save džihadistės Džeinės (JihadJane) slapyvardžiu, sutiko nužudyti švedų dailininką Larsą Vilksą, užsitraukusį musulmonų neapykantą virtine islamo pranašo Muhammado karikatūrų, kuriose jis buvo vaizduojamas kaip šuo.

Teismo proceso metu abi pusės sutiko, kad moteris jautėsi vieniša, izoliuota ir per savo gyvenimą patyrė daug prievartos. Tačiau jų nuomonės išsiskyrė dėl to, kiek pavojinga iš tiesų buvo C.LaRose.

Moteris teisme sakė, kad ją užvaldė mintys apie džihadą. Pasak C.LaRose, ji buvo „transo būsenos“, ir nuo ryto iki vakaro galvojo apie džihadą.

„Daugiau nebenoriu džihado“, – sakė ji.

C.LaRose jau ketverius metus praleido už grotų.

Tyrėjai tvirtina, kad C.LaRose 2009 metais dalyvavo sąmoksle, kurio tikslas buvo nubausti mirtimi švedų karikatūrininką. Grupė musulmonų iš Irako pasiūlė 100 tūkst. JAV dolerių atlygį asmeniui, kuris nužudys L.Vilksą. Menininkas atakos išvengė.

Teisingumo departamento teigimu, Airijoje gyvenęs alžyrietis Ali Charafas Damache'as užverbavo C.LaRose ir dar vieną amerikietę ekstremistų interneto svetainėse.

A.Ch.Damache'as vedė tą kitą amerikietę, Jamie Paulin-Ramirez, tą pačią dieną, kai ji atvyko į Airiją.

C.LaRose po maždaug šešių savaičių pasitraukė iš teroristų kuopelės, nes „nusivylė tuo, kad jos bendrininkai nebuvo pasirengę imtis veiksmų“, pirmadienį sakė JAV generalinės prokuratūros atstovė Jennifer Williams.

2009-aisiais C.LaRose sugrįžo į Jungtines Valstijas ir pasidavė pareigūnams. Ji tapo viena iš vos kelių moterų, kurioms Jungtinėse Valstijose buvo pareikšti kaltinimai dėl teroristinės veiklos.

C.LaRose areštas buvo laikomas paslaptyje, o jos kaltinamasis aktas paskelbtas tik tuomet, kai praėjus ne vienam mėnesiui Airijoje buvo sulaikyti J.P.Ramirez ir kiti šeši įtariami sąmokslo dalyviai.

J.P.Ramirez ir kitas kaltinamasis šioje byloje, paauglys Mohammadas Hassanas Khalidas, šią savaitę taip pat turėtų išgirsti nuosprendžius.