Spėjama, kad prabangius automobilius, tarp kurių – Italijoje pagamintus „Bugatti“ ir britų „Rolls Royce“ - įsigyja neseniai duris atvėrusių privačių bankų akcininkai.

Tyrėjai išsiaiškino, jog muito mokesčiai – kurie už tokios automobilius turėtų siekti milijonus dolerių – daugeliu atveju mokėti nebuvo. Todėl galima įtarti, jog Irano ekonomijoje vis giliau šaknis įleidžia korupcijos piktžolė.

Iš viso nuo 2011 kovo iki liepos į Iraną buvo importuoti 48 itin prabangūs automobiliai. Juos įsigijo pirkėjai tik iš trijų Irano miestų: Teherano, Isfahano ir Širazo.

Tyrimo, kurį atliko Jungtinės Karalystės finansų analizės kompanija „Betamatrix“, rezultatai paskelbti kaip tik tuo metu, kai Teherano ir kitų didžiųjų šalies miestų gatvėse daugėja sportinių automobilių. Anksčiau tokios transporto priemonės Irane buvo tikra retenybė.

Vienas „Betamatrix“ analitikų Mehrdadas Emadis teigia, jog kompanija pastebėjo aiškią tendenciją: šalyje daugėja prabangių automobilių, kurių importas į Iraną galbūt pažeidžia tarptautines sankcijas.

„Mintis apie vyraujančią tendenciją mums kilo, kai išsiaiškinome, jog į Teheraną ir Širazą iškeliavo trys „Bugatti“, penki „Maserati“ ir du „Rolls Royce Phantom“, kurių mažmeninė kaina siekia per 14,2 mln. dolerių (35,35 mln. Lt). Labiausiai į akis krito tai, jog visus tuos automobilius iš tikrųjų užsisakė tik du žmonės. Dviem vyrams prireikė tiek automobilių“, - pasakojo ekspertas.

Buvo nesumokėti net keli milijonai dolerių muito mokesčių, teigia Irano muitinės pareigūnai. Vietoj to, automobiliai pirkėjams buvo perduoti su laikinais registracijos dokumentais, kurie, kaip nustatyta vėliau, buvo suklastoti. Policijos pareigūnai tvirtina neturintys informacijos apie tokių dokumentų išdavimą.

Dauguma tokių aukščiausios klasės automobilių priklauso bankų akcininkams – bankų, smarkiai prasiskolinusių valstybei.

„Vienas pirkėjas, žinomas ir Europoje, yra vienas iš prieštaringiausios reakcijos sulaukiančių Irano banko steigėjų, jam taip pat priklauso ir didžiausias baldų fabrikas Teherane“, - sakė M. Emadis.

„Jo bankas valstybiniams bankams ir valstybei skolingas iki 1,8 mlrd. dolerių (4,48 mlrd. Lt). Tačiau šis turtingas žmogus ką tik įsigijo prabangių automobilių flotilę – mano turimais duomenimis, net šešis“, - konstatuoja ekspertas.