Rusų laivai buvo sulaikyti Samsuno uoste po to, kai Rusija Novorosijske sulaikė penkis Turkijos laivus apžiūrai, informavo du uosto pareigūnai, nepanorėję viešinti pavardžių, praneša bloomberg.com. Rusai paleido visus turkų laivus.

Na o iš keturių Samsune sulaikytų Rusijos laivų trys išplaukė penktadienį, įvykdę visus inspektorių nurodytus pataisymus (gelbėjimo valtims, radijui ir kt.). Ketvirtasis galės išplaukti pirmadienį.

Santykiai tarp dviejų valstybių suprastėjo po lapkričio 24 d., kai Turkija pašovė iš Sirijos skrendantį rusų karo lėktuvą, motyvuodama tuo, kad jis pažeidė Turkijos oro erdvę. Rusija neigia, kad lėktuvas kirto Turkijos sieną.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pavadino incidentą peilio dūriu į nugarą ir ketvirtadienį pareiškė, kad „vieną dieną turkų pareigūnai gailėsis to, ką padarė“. Praėjusią savaitę Rusija blokavo daug turkiškų maisto prekių.

Turkų pareigūnai ėmė tikrinti visus rusų laivus, atplaukiančius į Turkiją po panašių Rusijos veiksmų.

Anksčiau Turkijoje labai retai būdavo sulaikomi rusų laivai. Taip yra buvę rugpjūtį – Turkija sulaikė rusų laivą, o Rusija gruodžio 3 d. sulaikė du turkų laivus, lapkritį buvo sulaikiusi penkis. Nuo rugpjūčio iki spalio Turkija buvo sulaikiusi kelis Rusijos laivus.