„Sprendžiant iš JAV ambasadoriaus Čekijos Respublikai isterijos, Vašingtoną erzina Vakarų šalių lyderių planuojamos kelionės į Maskvą gegužės 9-osios iškilmių proga. Šalis baiminasi, kad nepavyks sukurti jokios Maskvos izoliacijos,“ – savo paskyroje „Twitter“ parašė Dūmos Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Aleksejus Puškovas.

Anksčiau pranešta, kad Čekijos prezidentas M. Zemanas ambasadoriaus viešą kritiką dėl prezidento planuojamo dalyvavimo renginiuose Maskvoje pavadino nepriimtina.

„Negaliu įsivaizduoti tokios situacijos, kad Čekijos ambasadorius Vašingtone patarinėtų amerikiečių prezidentui, kur važiuoti. Neleisiu jokiam ambasadoriui kištis į mano vizitų užsienyje reikalus,“ – elektroniniame Čekijos parlamento leidinyje cituojamas M. Zemanas.

Neseniai JAV ambasadorius E. Šapiras čekų televizijai teigė, kad Čekijos prezidento dalyvavimas iškilmėse Maskvoje diskredituotų Vakarų šalių poziciją dėl Ukrainos. Anot jo, toks vieno iš Europos Sąjungos lyderių sprendimas dalyvauti Pergalės dienos minėjime būtų trumparegiškas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas praėjusią savaitę pranešė, kad 26 šalių lyderiai, įskaitant Indijos, Pietų Afrikos, Mongolijos, Vietnamo, Kubos ir Šiaurės Korėjos, patvirtino savo dalyvavimą gegužės 9-osios šventėje.

Anksčiau skelbta, kad Rusijos kvietimo, be kitų, nepriėmė JAV prezidentas Barackas Obama, Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Bulgarijos vadovas Rosenas Plevnelijevas, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas, Lietuvos, Estijos ir Latvijos lyderiai.