Iš viso iki balandžio 14-osios Jungtinėje Karalystėje buvo nustatyti 77 atmainos B.1.617 atvejai, teigiama ketvirtadienį paskelbtuose naujausiuose Anglijos visuomenės sveikatos (PHE) duomenyse. Iš jų 73 nustatyti Anglijoje, o likę keturi – Škotijoje.

Tai pirmasis kartas, kai PHE pranešė apie naujos atmainos skaičius Jungtinėje Karalystėje.

Šiuo metu indiškasis koronaviruso variantas ekspertų įvardijamas kaip „tiriama atmaina“. Jeigu nuogąstavimai dėl jo pasitvirtins, pavyzdžiui, paaiškės, kad ji lengviau užkrečiama ar atsparesnė organizmo imuninės sistemos atsakui, tuomet bus pervadinta į „pavojingą atmainą“.

Jungtinėje Karalystėje tokių pavojingų atmainų jau ne viena, tarp jų ir pirmą kartą aptikta Kento, taip pat Pietų Afrikos ir Brazilijos.

Šiuose variantuose aptinkama daug skirtingų mutacijų, nors kai kurios ir sutampa. Pavyzdžiui, visos trys turi mutaciją N501Y, kuri, kaip teigia ekspertai, paverčia virusą labiau užkrečiamu, o štai Brazilijos ir Pietų Afrikos atmaina turi mutaciją 484K, padedančią virusui iš dalies išvengti organizmo imuninės sistemos atsako, įskaitant ir tą, kurį aktyvuoja kai kurios vakcinos nuo koronaviruso. Vėliau ši mutacija pastebėta ir Kento atmainoje, tada jos statusas buvo pakeistas į pavojingą.

B.1.617 variantas pirmiausia aptiktas Indijoje, bet jau pasiekė ir kitas teritorijas, pavyzdžiui, fiksuojamas Kalifornijoje. Ekspertai nerimauja, kad joje yra dvi baltymo spyglio mutacijos, kurios padidina viruso šansus išvengti organizmo imuninio atsako. Taip pat manoma, kad ši atmaina lengviau užkrečia organizmą.

Rytų Anglijos universiteto medicinos profesorius Paulas Hunteris sako, kad Indijos atmainos atsiradimas kelia nerimą.

„Šios dvi bendradarbiaujančios mutacijos gali pridaryti žymiai daugiau bėdų nei Pietų Afrikos ir Brazilijos atmainos, teturinčios vieną imuninės sistemos vengimo mutaciją. Be to, šią atmainą gali būti sunkiau (nei Brazilijos ir Pietų Afrikos) kontroliuoti vakcina“, – sako profesorius P. Hunteris.

Londono universiteto klinikinių operacijų skyriaus vadovė, profesorė Christina Pagel, priklausanti „Independent Sage“ ekspertų grupei, teigia, kad naujos atmainos atsiradimas Jungtinėje Karalystėje kelia nerimą ir tviteryje parašė, kad šalies ministras pirmininkas Borisas Johnsonas turėtų imtis atitinkamų veiksmų.

„Kol kas nežinome, ar ši atmaina atspari šiuo metu turimoms vakcinoms, tačiau ji turi net kelias nerimą keliančias mutacijas. Absurdas, kad kol kas Indija nėra įtraukta į raudonąjį kelionių sąrašą. Juk šalyje kiekvieną dieną nustatoma po 200 tūkst. naujų atvejų“, – „The Guardian“ sakė profesorė.

Apie Indijoje aptiktą naują pandeminio koronaviruso atmaina su dviem mutacijomis šalies Sveikatos apsaugos ministerija pranešė kovo pabaigoje.

Ketvirtadienį pranešta, kad šalyje per parą išaiškinta rekordiškai daug – 200 tūkst. – naujų užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejų.

Šalyje toliau kylant didžiulei antrai pandemijos bangai, per parą nustatomų COVID-19 atvejų skaičius per 10 dienų padvigubėjo. Bendras Indijoje išaiškintų užsikrėtimo atvejų skaičius šiuo metu yra 14,1 milijono.

Ankstesnę parą šalyje taip pat užregistruoti 1 038 mirties nuo COVID-19 atvejai, bendrą ligos aukų skaičių padidinę iki kone 175 tūkst., rodo Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys. Vis dėlto Indijos skaičiai per capita yra gerokai mažesni nei daugelyje kitų šalių.

Bendras Indijoje patvirtintų užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejų skaičius šią savaitę pranoko bendrą Brazilijos COVID-19 atvejų skaičių ir dabar yra antras pagal dydį pasaulyje. Ekspertai dėl to kaltina žmonių nusiraminimą dėl viruso ir, taip pat, nusivylimą.

Indija, leidusi rengti masinius religinius festivalius, politinius mitingus ir kriketo varžybas su žiūrovais, šį mėnesį jau užregistravo kone 2 mln. naujų COVID-19 atvejų.

Griežtam karantinui prieš metus nulėmus daugelio žmonių skurdą ir labai didelį ekonomikos sulėtėjimą, centrinė vyriausybė nori išvengti itin nepopuliaraus antro karantino. Tačiau daug valstijų jau yra priverstos griežtinti kovos su pandemija priemones, ypač Maharaštra ir jos sostinė Mumbajus.

Staiga pakeitė elgseną

Indijos nesugebėjimas skubiai ištirti „Covid-19“ mėginių dėl naujų atmainų rizikos gali pakenkti jos kovai su rekordine infekcijų banga, o mokslininkai perspėja, kad delsimas gali pakenkti viskam, pradedant vakcinų veiksmingumu ir baigiant efektyviu gydymu ligoninėse, skelbia „Bloomberg“.

Remiantis Indijos vyriausybės duomenimis, šalis ištyrė mažiau nei 1 proc. teigiamų mėginių.

Turtingiausia Maharaštros valstija tapo koronaviruso epicentru, priversdama vyriausybę sustabdyti visas nebūtinąsias paslaugas, nurodyti privačioms įmonėms dirbti iš namų ir visam balandžio mėnesiui uždaryti prekybos centrus ir restoranus.

Kitos valstijos taip pat įvedė apribojimus, nors ir ne tokius griežtus.

Po to, kai keliems atvykusiems keleiviams buvo nustatytos naujos britiškos atmainos, Indija gruodžio mėnesį įsteigė dešimties valstybinių laboratorijų konsorciumą teigiamų testų mėginiams sekvenuoti.

Tačiau nuo sausio iki kovo mėnesio šalis ištyrė tik 11 064 mėginius, o tai yra mažiau nei 0,6 proc. tuo laikotarpiu gautų mėginių, kovo 30 d. spaudos konferencijoje pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Naujų atvejų banga gali pakenkti trečiosios pagal dydį Azijos ekonomikos augimui. Praėjusiais metais Indija nusmuko į istorinę recesiją po to, kai ministras pirmininkas Narendra Modi paskelbė griežtą karantiną visos šalies mastu. Genetinis testo mėginių sekvenavimas padeda greitai aptikti naujas mutuojančio viruso atmainas, o tai leidžia šalims remiantis naujomis padermėmis pertvarkyti savo strategijas.

Tačiau visame pasaulyje sekvenavimas vyksta labai netolygiai ir mokslininkai perspėja, kad pavojingos mutacijos greičiausiai plinta nepastebėtos.

Indija neturi pakankamai duomenų apie naujas atmainas, kad galėtų paaiškinti staigų naujų infekcijų kilimą, nuo maždaug 11 000 kasdienių atvejų vasario pradžioje išaugusį daugiau nei 10 kartų, teigė Bhramar Mukherjee, Mičigano universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos profesorė.

„Iš esmės atliekame atvirkštinę inžineriją, bandydami paaiškinti viruso kreivės ypatybes, nes neturime patikimų duomenų apie susirūpinimą keliančias atmainas ir jų genomą, – teigė B. Mukherjee. – Kuo daugiau leidžiame infekcijai plisti, tuo didesnė viruso mutacijų tikimybė.“

Indijoje iki kovo 30 d. buvo nustatyti 807 atvejai, susiję su JK atmainomis, 47 – su Pietų Afrikos paderme ir dar vienas – su braziliška viruso forma, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, kuri pabrėžė, kad naujų infekcijų augimas nėra susijęs su naujomis atmainomis.

Tyrimai rodo, kad kai kurios iš šių naujų atmainų yra labiau užkrečiamos, o įrodymai liudija, kad viena iš jų yra labiau mirtina, o kita skatina pakartotines infekcijas.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė spaudai neatsakė į elektroniniu paštu išsiųstus prašymus pakomentuoti.

Indija turi pakankamai laboratorinių pajėgumų genomo sekvenavimui, tačiau tikroji problema – gauti pakankamai mėginių iš visos šalies, įskaitant kaimiškus rajonus ir galimus superplatintojus, teigė Rakeshas Mishra, Ląstelių ir molekulinės biologijos centro Hiderabade direktorius. Tai viena iš dešimties laboratorijų, sekvenuojančių teigiamus mėginius.

„Mes sekvenuojame ne dėl skaičiaus, sekvenuojame racionaliai“, – pažymėjo R. Mishra. Pasak jo, reikia nuveikti dar daugiau, o vyriausybė mobilizuoja resursus, kad gautų tyrimui tinkamus mėginius iš visų regionų.

Indijoje gyventojai pasitinka mėnesį trunkantį indų Kumbha Mela maldininkų festivalį, kuris į Gango upės pakrantes pritraukia šimtus tūkstančių žmonių.

Kaip tik šis padidėjęs žmonių judėjimas kartu su lėtu skiepijimo tempu ir kaukių bei socialinio atsiribojimo taisyklių nepaisymu prisideda prie naujojo infekcijų šuolio, sakė Keraloje įsikūręs ekonomistas ir visuomenės sveikatos politikos analitikas Rijo M. Johnas, konsultuojantis Pasaulio sveikatos organizaciją.

„Nors antroji banga iki šiol nebuvo tokia mirtina, panašu, kad ji bus blogesnė už pirmąją“, – sakė jis.

Didžiausia pasaulyje vakcinavimo kampanija, prasidėjusi sausio 16 d., nepasiekė pačios vyriausybės išsikelto tikslo, o tai lėmė per didelė priklausomybė nuo technologijų ir proaktyvių priemonių skiepų abejonėms mažinti nebuvimas, sakė R. Johnas.

Indija suleidžia vidutiniškai 2,6 mln. dozių per dieną. Tokiu tempu prireiks dar dvejų metų, kad būtų paskiepyta 75 proc. šalies gyventojų. Remiantis „Bloomberg Vaccine Tracker“, maždaug 5 proc. pacientų gavo vieną dozę ir tik apie 0,8 proc. – abi reikalingas injekcijas.

Žmonės prarado budrumą, matydami, kaip greitai atsigauna lengvi „Covid-19“ atvejai, sakė Nacionalinio epidemiologijos instituto Mokslinio patariamojo komiteto pirmininkas Jayaprakashas Muliyilis.

„Taigi ta žmonių grupė, kuri buvo labai apdairi ir laikėsi visų atsargumo priemonių, staiga pakeitė elgseną, – teigė J. Muliyilis. – Tris mėnesius buvo stebimas atvejų mažėjimas, ir vidutinis žmogus patikėjo, kad viruso nebėra.“

„Kur kas lengviau skiepyti, kai infekcija nėra taip paplitusi, – sakė B. Mukherjee. – Dabar sveikatos priežiūros pajėgumai turi būti padalyti tarp skiepijimo ir „Covid“ gydymo.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (252)