A. Duda sakė to nežinąs, praneša agentūra „Reuters“.

Dar 2014 m. Rusijos okupuotas Krymas, anot A. Dudos, yra specifinė vieta. „Galiausiai jis (Krymas), žvelgiant istoriškai, didžiąją dalį laiko buvo rusų rankose“, – kalbėjo Lenkijos vadovas.

A. Duda interviu pareiškė nežinąs, ar Ukraina susigrąžins Krymą. „Tačiau manau, kad ji susigrąžins Donecką ir Luhanską“, – pridūrė prezidentas.

Tokie A. Dudos teiginiai sulaukė kritikos Ukrainoje. Ukrainos ambasadorius Lenkijoje Vasylis Svaryčas tinkle X pabrėžė, kad Krymas yra ir liks Ukrainos dalis. Nutraukti Krymo okupaciją esą yra bendras laisvojo pasaulio uždavinys ir pareiga. Ukraina ne kartą akcentavo, kad ketina atsikovoti visą savo teritoriją, įskaitant Krymą.

Lenkijos prezidentas, kuris yra artimas valdžią po rinkimų praradusiai konservatorių partijai „Teisė ir teisingumas“ (PiS), buvo kritikuojamas ir Lenkijoje. Užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis pažymėjo, kad jo šalis pripažįsta Ukrainos nepriklausomybę tarptautiniu matu pripažįstamų sienų ribose. Lenkija nuo Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 m. yra viena ryžtingiausių vyriausybės Kyjive rėmėjų.

Valdančiosios Lenkijos Piliečių koalicijos (KO) parlamentaras Romanas Giertychas, komentuodamas A. Dudos žodžius, tinkle X rašė: „Koks neįtikėtinai kvailas pasisakymas.“ Jis priminė prezidentui, kad Lenkijoje yra miestų, kurie priklauso Lenkija trumpiau nei priklausė kitai šaliai.

PiS stovykla tuo tarpu stojo ginti A. Dudos. Kritika prezidentui yra nepagrįsta, taip pat X tinkle teigė partijos parlamentaras Radoslawas Fogielis. A. Duda esą atsakydamas į klausimą dėl Krymo atsikovojimo tiesiai pasakė, jog nežino, kaip bus.

Po neigiamų komentarų škvalo A. Duda pareiškė, kad jo pozicija dėl įsiveržimo į Ukrainą „buvo aiški nuo pat pirmosios dienos“. „Rusija pažeidinėja tarptautinę teisę, tai šalis agresorė, šalis okupantė. Įsiveržimas į Ukrainą ir tarptautiniu mastu pripažintų Ukrainos teritorijų, įskaitant Krymą, okupacija yra nusikaltimas“, – patikino Lenkijos prezidentas.

A. Duda pridūrė, kad šį karą privalo laimėti „laisvasis pasaulis“ Ukrainos pavidalu, o „Rusijos imperializmas privalo būti sustabdytas, nugalėtas ir užblokuotas“.

Sausio pradžioje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Krymas 2024 metais taps karinių veiksmų „traukos centru“: Kyjivas sieks izoliuoti pusiasalį ir sumažinti Rusijos karinį potencialą Juodojoje jūroje.

Sėkminga operacija Kryme „taptų pavyzdžiu visam pasauliui“ ir turėtų didžiulės įtakos Rusijos viduje, sakė V. Zelenskis. Anot jo, pagrindinio Kremliaus propagandos elemento praradimas parodys, jog „dėl V. Putino ambicijų žuvo tūkstančiai rusų karių“.

Ukrainos prezidentas patikino, kad Ukraina jau džiaugiasi pergalėmis strategiškai svarbiame pusiasalyje, pavyzdžiui, Kyjivui pavyko sunaikinti „nemenką dalį“ Juodosios jūros flotilės laivų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)