Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda ketvirtadienį Varšuvoje paskelbė, kad tą dieną baigsis dabartinė įstatymų leidžiamosios valdžios kadencija.

Tačiau A. Duda kol kas paliko atvirą politiškai jautrų klausimą, kam patikės užduotį suformuoti vyriausybę.

Spalio 15 dieną vykusiuose rinkimuose Donaldo Tusko vadovaujama opozicinė liberali Pilietinė koalicija (KO) kartu su kitomis dviem opozicinėmis partijomis – konservatyviu „Trečiuoju keliu“ ir „Kairiųjų“ aljansu – užsitikrino aiškią daugumą vietų.

66 metų D. Tuskas 2007-2014 metais jau ėjo Lenkijos ministro pirmininko pareigas.

Nuo 2015 metų valdžioje esanti konservatyvi nacionalistinė partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) per rinkimus surinko daugiausiai balsų, tačiau neturi absoliučios daugumos ir tinkamo koalicijos partnerio.

A. Duda, kuris pats yra kilęs iš PiS gretų, antradienį ir trečiadienį susitiko su visų partijų atstovais.

Pasak jo, yra „du rimti kandidatai“ tapti naujosios vyriausybės ministru pirmininku: tai dabartinis premjeras Mateuszas Morawieckis (PiS) ir opozicijos lyderis D. Tuskas. A. Duda pabrėžė, kad Konstitucija suteikia jam laiko apsispręsti.

Lenkijoje yra politinė tradicija, bet ne reikalavimas, kad valstybės vadovas patikėtų vyriausybę formuoti partijos, tapusios stipriausia politine jėga, atstovui. Jei siūlomas ministrų kabinetas negauna daugumos palaikymo parlamente, ateina eilė kitoms frakcijoms.

Po rinkimų opozicijos politikai Varšuvoje ne kartą išreiškė susirūpinimą, kad prezidentas gali atidėti valdžios perdavimą, kad PiS galėtų išlikti valdžioje dar mėnesį ar du.