Penktadienį kreipdamasis į renginyje dalyvaujančius verslininkus, prezidentas pabrėžė suprantantis, kad daugeliui jų tiek Lenkijos, tiek Ukrainos politikų pareiškimai šiame kontekste galėjo sukelti nerimą.

„Man bendradarbiavimas su Ukraina ir parama Ukrainai turi istorinę dimensiją. Sakau tai labai rimtai – istorinę dimensiją tarp mūsų tautų, šalių. Tai ne šiaip kažkoks įvykis, kažkokia akcija“, – pažymėjo A. Duda.

Pasak jo, lenkų ir Lenkijos verslininkų pagalba Ukrainai ir jos piliečiams, bėgantiems nuo karo, yra „didžiulis žmogiškųjų ryšių kapitalas, sukurtas mūsų šalių ir tautų“. Prezidentas pridūrė nemanąs, kad „vienas politinis-teisinis ginčas gali niekais paversti tokį kapitalą ir tokį įdirbį“.

„Neturiu jokių abejonių, kad ginčas dėl grūdų tiekimo iš Ukrainos į Lenkijos rinką yra tik mažytis Lenkijos ir Ukrainos santykių visumos fragmentas. Ir aš netikiu, kad normaliomis sąlygomis jis gali juos reikšmingai paveikti. Tai klausimas, kurį tiesiog turime išspręsti tarpusavyje“, – pareiškė prezidentas.

Jis pridūrė, kad dabar „skamba įvairūs žodžiai, kartais kartūs, kartais net skausmingi“. „Norėčiau, kad ir jūs pažvelgtumėte į tai iš žmogiškosios perspektyvos. Tai didelių emocijų metas visiems, ypač tiems, kurie šiandien yra atsakingi, pavyzdžiui, kariams, kurie kasdien siunčiami į fronto liniją ir ten žūsta. Vyksta karas, kuris kasdien reikalauja aukų, kasdien žūsta žmonės, rusai kasdien bombarduoja Ukrainos gyvenvietes, sulygina su žeme ištisus kaimus“, – sakė A. Duda.

Ketvirtadienį Poznanėje prasidėjo Ukrainos atkūrimo kongresas „Common Future“. Į dviejų dienų renginį susirinko daugiau kaip 1000 dalyvių iš Lenkijos ir Ukrainos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją