Socialiniuose tinkluose plintančiame vaizdo įraše matyti, kaip po vandeniu atsidūrė Dubajaus tarptautinio oro uosto – neseniai pavadinto antruoju judriausiu oro uostu pasaulyje – kilimo bei tūpimo takas, kuriame vienas milžiniškas lėktuvas bandė judėti per potvynio vandenį. Dideli orlaiviai labiau priminė laivus, plaukiančius per užlietą oro uostą, kai jiems važiuojant iš paskos tryško vandens čiurkšlės, o bangos vilnijo per gilų vandenį.

Oro uosto darbas strigo ir trečiadienį: potvynis buvo užblokavęs privažiavimo kelius, ir daugelis oro linijų bendrovių, įskaitant pagrindinį oro vežėją „Emirates“, skelbė apie vėluojančius skrydžius. Pigių skrydžių bendrovė „Flydubai“ iki trečiadienio 10 val. vietos laiku buvo atšaukusi visus savo skrydžius.

Vienas įstrigęs keleivis CNN pasakojo, jog vėlai antradienį atskridęs iš Honkongo kartu su šimtais kitų keleivių turėjo praleisti naktį oro uoste, nes išvykti iš terminalo nebuvo jokių transporto variantų.

„Oro uostas tiesiog pildosi, nes žmonėms nėra kur išeiti“, – sakė 25 metų Bilalas, pageidavęs nurodyti tik savo vardą.

Jungtinių Arabų Emyratų Vyriausybės žiniasklaidos tarnyba savo X paskyroje pažymėjo, kad šios liūtys yra „išskirtinis“ klimato reiškinys. Lietūs turėtų tęstis ir toliau.

Dubajų po vandeniu panardinęs lietus yra susijęs su didesne audros sistema, skersai slenkančia per Arabijos pusiasalį ir judančia per Omano įlanką. Ta pati sistema taip pat neša neįprastai drėgnus orus į kaimyninį Omaną bei pietrytinę Irano dalį.

Antradienį pagrindinis Dubajaus tarptautinis oro uostas pradėjo nukreipti visus atvykstančius skrydžius, miestą talžė smarkios liūtys, sukėlusios didelį potvynį.

Judriausias pasaulyje tarptautinių keleivių oro susisiekimo centras, antradienio vakarą turėjęs priimti daugiau nei 100 skrydžių, anksčiau dėl audros sukelto chaoso trumpam buvo sustabdęs veiklą.

„Dėl besitęsiančių išskirtinių oro sąlygų JAE Dubajaus tarptautinis oro uostas laikinai nukreipia atvykstančius skrydžius <...>, kol padėtis pagerės“, – sakė Dubajaus oro uosto atstovas ir pridūrė, kad lėktuvams išskristi leidžiama. Anksčiau jis perspėjo, kad keliai aplink oro uostą užlieti, ir paragino keleivius naudotis viešuoju transportu.

Prieš tai oro uosto veikla buvo sustabdyta 25 minutėms ir paskui vėl atnaujinta. Socialinėje žiniasklaidoje išplito vaizdai, kaip lėktuvai rieda per stovintį vandenį. Panašių vaizdų buvo ir visame Dubajuje bei kitur JAE, dykumų šalyje, labiau garsėjančioje sausu klimatu ir intensyviu vasaros karščiu.


Buvo apsemti pagrindiniai prekybos centrai „Dubai Mall“ ir „Mall of the Emirates“, bent vienoje Dubajaus metro stotyje vanduo siekė iki kulkšnių. Visuose JAE buvo uždarytos mokyklos, jos greičiausiai neveiks ir trečiadienį, nes prognozuojama, kad audros nesiliaus.

Danguje buvo matyti blykčiojantys žaibai, kartais paliečiantys aukščiausio pasaulyje dangoraižio „Burj Khalifa“ viršūnę.

JAE ir Omano vyriausybės jau anksčiau įspėjo, kad klimato kaita gali sukelti daugiau potvynių. Bahreiną taip pat užklupo smarkus lietus ir potvyniai, naktį griaudėjo perkūnija ir žaibavo. Audros neaplenkė kai kurių Kataro rajonų ir praūžė Omane, ten sukėlė mirtinų potvynių, atkirtusių dešimtis žmonių.

Antradienį aptikus vaiko kūną, žuvusiųjų skaičius padidėjo iki 18, du žmonės dingo, Omano naujienų agentūrai pranešė tarnybos. Devyni moksleiviai ir trys suaugusieji žuvo, kai staigus potvynis nunešė jų transporto priemones, sekmadienį pranešė naujienų agentūra.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)