Idėja, kuri, pareigūno teigimu, yra greičiau užuomina negu konkretus pasiūlymas, buvo išsakyta per D.Rumsfeldo derybas su Indijos nacionalinio saugumo patarėju Brajeshu Mishra.

JAV gynybos sekretorius B.Mishrai sakė, jog siekiant sukurti patikimą sistemą, svarbu tinkamai įvertinti situaciją, bei pridūrė, kad Jungtinės Valstijos gali padėti.

Pokalbio metu nebuvo užsiminta, ar kontrolė bus vykdoma iš oro ar stebėjimo sistema bus išdėstyta strateginėse pozicijose išilgai Kontrolės linijos, faktinės ginčijamą Kašmyro sritį tarp Indijos ir Pakistano dalijančios sienos.

Tuo tarpu trečiadienį vienas Indijos laikraštis pranešė, kad Jungtinės Valstijos pasiūlė atsiųsti specialiąsias pajėgas į Indijos administruojamą Kašmyro dalį, kur jos stebėtų islamistų sukilėlių judėjimą per ginčijamą šių šalių pasienį.

"The Times of India", remdamasis neįvardytais šaltiniais, pranešė, kad tiek Indijos, tiek Pakistano atstovai stengiasi "rimtai įvertinti" šį pasiūlymą.

"The Times of India" rašė, kad JAV ketina dislokuoti "gana kuklų" kariuomenės kontingentą, kuris stebėtų Kontrolės liniją.

Pasak laikraščio, Vašingtonas taip pat svarsto galimybę atsiųsti "oro desantinius stebėtojus" į Pakistano pusę, kur jie stebėtų žmonių judėjimą Kontrolės linijos zonoje.

Delis visuomet atmesdavo galimybę, kad kuri nors trečia šalis imtųsi vaidmens Kašmyre, kuriame jau 13 metų vyksta islamistų sukilimas dėl nepriklausomybės nuo Indijos.

"The Times of India" rašė, jog formaliai Jungtinės Valstijos ketina priskirti siūlomąjį kariuomenės dislokavimą pasaulinei antiteroristinei operacijai, kad suteiktų Indijos ministrui pirmininkui Atalui Behari Vajpayee "politiškai saugų pagrindą" priimti šią kariuomenę.

D.Rumsfeldą lydintis aukštas JAV gynybos pareigūnas kategoriškai paneigė šį dienraščio pranešimą.

Indija tvirtina, jog jai reikia tinkamų patikrinimo metodų, kurie leistų įsitikinti Pakistano pareiškimų, jog radikalūs kovotojai jau pažaboti, patikimumu.

Delis tvirtina neatitrauksiąs savo karių nuo pasienio tol, kol bus akivaizdu, kad Pakistano vadovas laikosi duoto pažado sutramdyti islamistus, tuo tarpu Islamabadas teigia, jog karinių pajėgų atitraukimas yra būtinas siekiant sumažinti įtampą tarp branduolinių ginklą turinčių kaimyninių valstybių.