„Dalis antrojo aukšto perdangų naujajame terminale įgriuvo – susprogdino separatistai. Nuolaužos krito ir ant kovotojų. Daug sužeistų“, – parašė socialiniame tinkle „Facebook“ Ukrainos prezidento patarėjas Jurijus Biriukovas.

Vėliau komentuodamas tai „5-ajam kanalui“, jis dar pranešė, kad po minėta griūtimi „žuvo vienas Ukrainos kariškis“ ir kad perdanga buvo susprogdinta prisidengus dūminių granatų sprogimais.

Pasak Ukrainos kariškių, minima griūtis įvyko pirmadienį apie 16 valandą.

Separatistai patvirtino informaciją apie griūtį, tačiau sakė, kad tai įvyko prieš tris paras.

„Taip, perdangos tikrai buvo griaunamos, ir po jomis buvo Ukrainos kariai, bet tai buvo prieš tris dienas, kai DLR (Donecko liaudies respublika) ėmė naująją terminalą“, – sakė naujienų agentūrai „Interfax“ DLR gynybos ministerijoje, dar pažymėdami, kad „Porošenkos patarėjo pareiškimas apie šiandieninį įtvirtinimų sprogdinimą neatitinka tikrovės“.

Dar vakar buvo pranešta, kad iš naujojo Donecko oro uosto terminalo buvo evakuoti visi sužeistieji.

Kiek anksčiau pranešta, kad Ukrainos kariai buvo priversti atidengti ugnį Donecko oro uoste, nes iš separatistų pusės smarkiai sustiprėjo šaudymas; be to pastarieji neleido kariams evakuoti sužeistų ir nukautų oro uoste Ukrainos karių, pareiškė prezidentas Petro Porošenka.

„Pastarosiomis dienomis smarkiai padidėjo Donecko oro uosto atakų intensyvumas iš teroristų pusės, taip pat nebaudžiamas ugnies nutraukimo režimas. Užvakar aš nurodžiau duoti vienkartinį atsaką, nes mums tiesiog neleido išvesti mūsų sužeistųjų ir žuvusiųjų Donecko oro uoste“, – sakė jis per spaudos konferenciją pirmadienį Kijeve po susitikimo su Lenkijos premjere Ewa Kopacz.

Prezidentas priminė, kad praėjusių metų gruodžio 9 dieną buvo pasirašytas dokumentas dėl artilerijos tylos Donbase.

„Šitas dokumentas buvo veiksmingas, bet išsilaikė mažiau mėnesio, nes, pradedant nuo sausio 7 dienos, prasidėjo ryškus įtampos eskalavimas, kurį vykdė Rusija ir teroristinės grupuotės rytuose“, – pabrėžė P.Porošenka.

Jis dar pridūrė, kad per parą šaudymų iš separatistų pusės į Ukrainos karių pozicijas padaugėjo nuo 10 iki 90-100.

„Nuo šių apšaudymų kenčia daugiausia taikūs gyventojai“, – sakė prezidentas ir priminė, kad prie Volnovachos sausio 13 dieną per vieną tokį šaudymą žuvo 13 taikių gyventojų, tarp kurių buvo ir vaikų.

„Vakar, mano nurodymu, Ukrainos užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškimą, kuriuo tvirtinama, kad mes esame pasirengę bet kuriuo metu, bet kurią minutę, nedelsdami pasirašyti susitarimą dėl ugnies nutraukimo su sąlyga, kad bus laikomasi Minsko susitarimų visa apimtimi“, – pabrėžė P.Porošenka.

Ukraina: per sprogimą prie teismo pastato Charkove nukentėjo 12 žmonių

Pirmadienį Ukrainos mieste Charkove prie teismo pastato nugriaudėjo sprogimas. Tai pranešė šalies vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka.

„Patikslintais duomenimis, sužeista 12 žmonių. Incidento vietoje dirba tyrėjai“, – parašė jis savo puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“.

Preliminariais duomenimis, sprogimas nugriaudėjo po to, kai baigėsi teismo posėdis. Jame buvo nagrinėjama „Laisvės“ partijos nario byla. Aktyvistas buvo kaltinamas dėl to, kad spalio 26 d. atėjo į rinkimų apylinkę su ginklu.

„Teisme buvo grupė jo šalininkų. Kai jie išėjo iš teismo pastato, iškart įvyko sprogimas. Kol kas anksti daryti išvadas, ar tai buvo teroro aktas, ar kas nors iš kaltinamojo draugų atėjo į teismą su granata“, – pabrėžė A. Heraščenka.

Dvi stambios ginkluotos Rusijos grupuotės įžengė į Ukrainą

Ukrainos kariškiai tvirtina, kad dvi stambios rusų karių grupuotės pirmadienį kirto Ukrainos sieną, kad padėtų separatistams kautis už rytinių regionų kontrolę.

„Pirmoje dienos pusėje užfiksuotas Ukrainos valstybinės sienos, kurios nekontroliuoja Ukrainos kariai, ruožo kirtimas Rusijos ginkluotųjų pajėgų dviem bataliono taktinėmis grupėmis. Jų judėjimo kryptis kol kas nežinoma. Kirtimas užfiksuotas Luhansko srityje“, – sakė Ukrainos kariškių atstovas Andrijus Lysenka.

Bataliono taktinė grupė paprastai formuojama vieno bataliono pagrindu (apie 800 karių), sustiprinus ją papildomais kariais arba technika, nenumatyta standartiniam batalionui; tai daroma siekiant padidinti kovinių užduočių atlikimo efektyvumą.