„Esu padrąsintas telefoninio pokalbio su (Airijos) ministru pirmininku Leo Varadkaru apie pažangą „Brexit“ derybose Airijos klausimu. Artėjame prie pažangos, kurią turime pasiekti iki gruodį numatyto ES viršūnių susitikimo“, – parašė D. Tuskas socialiniame tinkle „Twitter“.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May pirmadienį Briuselyje susitiko su Europos Komisijos vadovu Jeanu-Claude'u Junckeriu, o kiek vėliau šiandien yra numatytos jos derybos su D. Tusku.

ES sako, kad šie Th. May susitikimai Briuselyje yra „absoliučiai galutinis terminas“ rasti bendrą poziciją dėl opiausių „Brexit“ klausimų. Priešingu atveju Bendrijos lyderiai per gruodžio 15-ąją vyksiantį viršūnių susitikimą negalės pritarti siūlymui pradėti derybas dėl ES ir Britanijos būsimų prekybos ryšių.

ES reikalauja „pakankamos pažangos“ tariantis dėl trijų opiausių „skyrybų“ klausimų – Britanijai priklausančios apmokėti „Brexit“ sąskaitos dydžio, Britanijoje gyvenančių ES piliečių teisių ir Airijos sienos ateities, kad būtų galima pradėti derybas dėl pereinamojo laikotarpio po „Brexit“ ir būsimų santykių.

Airija sako, kad šios derybos bus blokuotos, jeigu Britanija neatsakys, kaip ketina užtikrinti, kad po „Brexit“ prie sienos tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos neatsirastų muitinės postų ir kitų kliūčių laisvam judėjimui.

Po „Brexit“ ši 500 km ilgio riba bus vienintelė Jungtinės Karalystės sausumos siena su Europos Sąjunga. Jeigu žmonių ir prekių judėjimas būtų kaip nors suvaržytas, tai sukeltų sunkių padarinių abiejų šalių ekonomikoms, taip pat iškiltų pavojus Šiaurės Airijos taikos procesui.

Pirmadienį su J.– C. Junckeriu susitikę Europos Parlamento nariai sakė, jog esama ženklų, kad Britanija yra pasirengusi nusileisti Airijos sienos klausimu.