Dokumentai, kuriuos pavyko gauti Rusijos tyrėjams iš „Dosjė“, byloja, kad S. Surovikinas buvo registruotas „Wagner“ narys. Jo pavardė pasirodo šalia dar mažiausiai trisdešimties kitų aukšto rango Rusijos karybos ir žvalgybos pareigūnų, kurie, anot „Dosjė“, taip pat yra „Wagner“ VIP nariai.

S. Surovikinas viešumoje nesirodo nuo praeito šeštadienio, kai buvo paviešintas vaizdo įrašas su jo prašymu „Wagner“ lyderiui Jevgenijui Prigožinui sustabdyti maištą. Nuo tada niekas tiksliai nežino, kur jis galėtų būti.

S. Surovikinas – Rusijos karinių oro pajėgų vadas, dėl žiaurios Sirijos miestų bombardavimo taktikos pravardžiuojamas generolu Armagedonu.

„Wagner“ į CNN prašymus pakomentuoti šį klausimą nesureagavo. Neaišku, kokias privilegijas suteikia VIP narystė organizacijoje, nežinoma, ir ar iš jos gaunama kokios nors finansinės naudos.

S. Surovikino ryšiai su „Wagner“ niekada nebuvo paslaptis, tačiau šie dokumentai kelia klausimų, kiek artimai Rusijos karinė vadovybė gali būti artima „Wagner“.

Per trumpai trukusį J. Prigožino maištą „Wagner“ kovotojai perėmė pietinį Rusijos Rostovo prie Dono miestą nesulaukę nė menkiausios Rusijos armijos pasipriešinimo.

„Bloomberg“ ketvirtadienį skelbė, kad S. Surovikiną net kelias dienas tardė kariniai prokurorai, kurie domėjosi jo ryšiais su „Wagner“ samdinių grupės lyderiu J. Prigožinu. Taip teigė gerai informuotas šaltinis, dėl klausimo slaptumo panoręs išlikti anonimu. Šaltinis tikino, kad generolas laikomas sulaikytas, bet ne kalėjime.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį žurnalistų paklaustas, ar S. Surovinikas nušalintas ar sulaikytas, komentuoti atsisakė, pareiškė, kad to reiktų klausti gynybos ministerijos, pranešė „Interfax“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)