Kovą opozicijos politikai susitiko su D.Medvedevu ir paprašė, kad jis peržiūrėtų bausmes kai kuriems kaliniams, tarp jų buvusiam naftos bendrovės "Yukos" vadovui M.Chodorkovskiui ir jo verslo partneriui Platonui Lebedevui.

Kadenciją baigiantis prezidentas paprašė generalinio prokuroro peržiūrėti 32 bylas, tačiau pirmadienį paskelbė malonę tik vienam į opozicijos sąrašą įtrauktam asmeniui - Sergejui Mochnatkinui, kuriam buvo skirta laisvės atėmimo bausmė už smurtą prieš policininką per vieną opozicijos mitingą.

Kai kurie kėlė prielaidą, kad D.Medvedevas, laikomas liberalesniu negu jį pakeisiantis išrinktasis prezidentas Vladimiras Putinas, gali per paskutines darbo savaites šalies vadovo poste paleisti kai kuriuos kalinamus opozicijos veikėjus, tačiau jam pasirinkus tik S.Mochnatkiną, šios viltys matomai išblės.

Buvęs Sovietų Sąjungos KGB agentas V.Putinas, kuris trečiąją kadenciją Kremliuje užsitikrino lengvai laimėjęs kovą vykusius rinkimus, bus prisaikdintas gegužės 7 dieną.

S.Mochnatkinas nėra iškilus opozicinio judėjimo narys, nors jam skirta laisvės atėmimo bausmė po arešto per protesto akciją, kurios dalyvius išvaikė policija, supykdė žmogaus teisių aktyvistus.

Jis buvo apkaltinęs sulaužęs nosį policininkui per 2009 metų gruodžio 31 dieną surengtą nesankcionuotą mitingą, kurio dalyviai ragino gerbti konstitucines piliečių teises. S.Mochnatkinas teigė tiesiog ėjęs pro šalį ir įsikišęs, kai pamatė, kad policininkas muša moterį.

2010 birželį jam buvo skirta pustrečių metų laisvės atėmimo bausmė pataisos kolonijoje.

Prezidento dekrete, datuotame balandžio 21 dieną, nurodoma, kad D.Medvedevas suteikia laisvę S.Mochnatkinui, gimusiam 1954 metais, "remiantis humaniškumo principais".

"Jis nėra politikas - jis tiesiog ėjo pro šalį. Iš įtrauktų į šį sąrašą man jo labiausiai gaila, - S.Mochnatkino advokatas Dmitrijus Agranovskis sakė naujienų agentūrai AFP, pridūręs, kad jo klientas pats pasiuntė malonės prašymą iš kolonijos.

"Žinoma, jam buvo sunku - aplankiau jį kolonijoje, ir jam nebuvo lengva atlikti bausmę", - aiškino D.Agranovskis.