"Prezidentas su tuo nesutinka. Prezidentas savo sprendimu nurodė, kad jis nesupranta, kodėl turi suteikti malonę žmogui, kuris malonės neprašo", - naujienų agentūrai "RIA Novosti" sakė M. Fedotovas.

"Tokia prezidento nuomonė. Mes jam pateikėme dešimties konstitucinės teisės specialistų nuomonę. Jis su ja nesutiko", - sakė M. Fedotovas.

Tokios pat nuomonės D.Medvedevas laikėsi ir sausį, dar negavęs teisės ekspertų išvadų. Per susitikimą su Maskvos universiteto studentais D. Medvedevas paneigė pranešimus, kad dar pernai svarstė, ar nepaleidus buvusio "Jukos" vadovo Michailo Chodorkovskio į laisvę, ir teigė, kad "prezidentas gali suteikti malonę žmogui, kuris pateikia tokį prašymą".

"Jo likimas liūdnas, aš jį užjaučiu kaip žmogų, kuris sėdi kalėjime", - tada sakė D. Medvedevas.

Kaip žinoma, buvęs naftos koncerno "Jukos" vadovas M. Chodorkovskis savo kaltės nepripažįsta ir malonės prašymo nėra pateikęs.

Vasarį Žmogaus teisių tarybos piliečių dalyvavimo teisminėje-teisinėje srityje darbo grupė D. Medvedevui pasiūlė suteikti malonę daugiau kaip 30 įkalintųjų ar kaltinamųjų, įskaitant M. Chodorkovskį ir jo bendražygį Platoną Lebedevą.

M. Fedotovas mano, kad prie malonės temos Žmogaus teisių taryba gali grįžti savo paskutiniame posėdyje balandžio 28 d., kuriame dar dalyvaus kadenciją baigiantis D. Medvedevas.

"Taip gali atsitikti, kadangi per tarybos posėdžius dalyvaujant prezidentui jis nustato labai paprastą taisyklę: kiekvienas kalba apie tai, ką laiko reikalingu", - sakė M. Fedotovas.

Buvęs dabar nebeegzistuojančio naftos koncerno "Jukos" vadovas pernai gruodį buvo nuteistas kalėti 13 metų už naftos pasisavinimą ir pinigų plovimą. Į bausmę įeina septyneri metai, kuriuos M. Chodorkovskis kalėjo už kitus nusikaltimus.

M. Chodorkovskis tvirtina, kad jam pateikti kaltinimai yra kerštas už tai, kad jis finansavo Rusijos politinę opoziciją. Kremlius šiuos kaltinimus neigia.