Šalies prezidentas Dmitrijus Medvedevas ryžosi parodyti, kad būtent jis, o ne ministras pirmininkas Vladimiras Putinas yra realus Rusijos valdytojas.

Jis siunčia valios signalus, kad ketina likti Kremliuje ir po 2012 metų, kai vyks prezidento rinkimai. D.Medvedevas, įsakęs pašalinti iš valstybės kontroliuojamų bendrovių direktorių tarybų tas pačias šakas kuruojančius vyriausybės atstovus - tiesiogiai atakuoja savo buvusio globotojo artimus draugus ir netiesiogiai - patį V.Putiną.

Šis pareiškimas nuskambėjo po keleto ankstesnių jų savitarpio įgėlimų ir kiek vėliau pareikšto griežto nepritarimo premjerui dėl Libijos, tada prezidentas dar kartą nurodė savo dominavimą Rusijos užsienio politikoje.

Bet pastaroji D.Medvedevo iniciatyva dar svarbesnė. Tai gali ilgam pakeisti santykius tarp verslo ir valstybės. Aukšti vyriausybės pareigūnai tradiciškai posėdžiauja stambių bendrovių, tarp jų "Rosneft", Užsienio prekybos banko, energetikos milžinės "Gazprom", telekomunikacijų holdingo "Sviazinvest" ir oro bendrovės "Aeroflot" direktorių tarybose ir kartais joms vadovauja.

Prezidento iniciatyva buvo palankus gestas verslui, galintis sumažinti valdžios įtaką jam. Taip, artimiausioje ateityje poveikis D.Medvedevo taikiniu pasirinktoms bendrovėms gali būti neigiamas: jos neteks aukštų pareigūnų, kurie protegavo jų interesus. Bet, antra vertus, tai padės sumažinti disproporcijas apskritai konkurencijos rinkoje požiūriu.
Tačiau D.Medvedevo žingsnis tikriausiai labiau susijęs su politika nei su korporacijų valdymo reforma.

Jo įsakymai akivaizdžiai taikomi ministrams, kurie pavaldūs V.Putinui ir yra jo akys ir ausys. Tai pasakytina ir apie "naftos carą", "Rosneft" direktorių tarybos pirmininką Igorį Sečiną, kuris dažnai apibūdinamas kaip buvusių specialiųjų tarnybų tarnautojų sparno atstovas konservatyvioje V.Putino aplinkoje. Išgrūdęs I.Sečiną iš "Rosneft" D.Medvedevas įrodytų, kad jėgos struktūrų vadovų" neliečiamybei atėjo galas.

Didelis klausimas, ar sugebės pats D.Medvedevas sausas išbristi iš vandens dideliame žaidime dėl valdžios. Atsakydami į jį valdininkai dažnai užsimena pasipriešinimą. Daug kas priklausys nuo to, kaip reaguos V.Putinas.

Kol kas premjeras stebėtinai tylus dėl primygtinai teigiančio dominavimą prezidento, ir tai perša mintį, kad V.Putinas susitaikė su nauju savo globojamojo vaidmeniu. Bet jeigu ne, tai D. Medvedevas vieną kartą gali pamatyti, kad mėgino atsikąsti daugiau nei gali sukramtyti.